Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας τόνισαν ότι θα συνεχίσουν μαζί την πορεία των χωρών τους προς το ΝΑΤΟ, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι θα εγκρίνει μόνο την ένταξη του Ελσίνκι.
Η Σάνα Μαρίν έστειλε ένα σαφές μήνυμα κατά την επίσκεψή της στη Στοκχόλμη, την Πέμπτη, λέγοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η αίτησή τους και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια των δύο βόρειων χωρών είναι αλληλοεξαρτώμενη. «Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης», είπε η φινλανδή πρωθυπουργός.
Ο τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι θα υποστηρίξει μόνο την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά όχι της Σουηδίας εξαιτίας της καύσης του Κορανίου και της άρνησης της Στοκχόλμης να απελάσει περίπου 130 άτομα, που ζητά η Αγκυρα, κυρίως Κούρδους.
Στο πλευρό της Σουηδίας έσπευσαν Νορβηγία και Ισλανδία, με τον πρωθυπουργό της πρώτης, Γιόνας Γκαρ Στέρε, να δηλώνει ότι οι νέες περίπλοκες τουρκικές απαιτήσεις δεν αξίζουν καν να εξεταστούν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της δεύτερης εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της Τουρκίας.
Ο Economist υπενθυμίζει ότι την άδεια για την πορεία διαμαρτυρίας κατά την οποία ο ακροδεξιός δανο-σουηδός πολιτικός Ράσμους Παλούνταν έκαψε το Κοράνι, πλήρωσε ένας σουηδός δημοσιογράφος που παλιότερα εργαζόταν σε ένα κανάλι προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Δύο ημέρες αργότερα, ο Ερντογάν ανέστειλε τις συνομιλίες του με τις δύο χώρες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Εννέα μήνες μετά το ταυτόχρονο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ την έχουν επικυρώσει. Απομένουν η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, που έχει δεσμευθεί ότι σύντομα θα γίνει η απαραίτητη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και η Τουρκία.
Ο Economist τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας εξυπηρετεί εν μέρει προεκλογικές σκοπιμότητες. «Ο τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές την άνοιξη και προσπαθεί να διεγείρει τα εθνικιστικά αισθήματα της εκλογικής του βάσης πυροδοτώντας την δυσαρέσκεια για τα υποτιθέμενα φιλοκουρδικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα της Σουηδίας».
Οι περισσότεροι Φινλανδοί και Σουηδοί, ωστόσο, εξακολουθούν να αναμένουν από τους Τούρκους να αλλάξουν ταχύτητα μετά τις εκλογές και να επικυρώσουν τις προσχωρήσεις των χωρών τους πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 Ιουλίου. «Πολλές φορές έχουμε δει την εσωτερική πολιτική στην Τουρκία να οδηγεί σε συμπεριφορές όπως αυτή», αναφέρει ο σουηδός ΥΠΕΞ, Τομπάιας Μπίλστρομ.
Αυτό όμως μπορεί να αποτελεί ευσεβή πόθο, σημειώνει ο Economist. Η ικανότητα της Τουρκίας να ασκεί βέτο στις αιτήσεις του ΝΑΤΟ, δίνει στην Αγκυρα την δυνατότητα να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Είναι επίσης πιθανό ο Ερντογάν να πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» αυτό για να πιέσει τις δυτικές χώρες να μειώσουν την υποστήριξή τους στις κουρδικές ομάδες στη Συρία, ανέφερε η Ασλι Αϊντιτάσμπας από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον.
Οι Φινλανδοί πάντως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποκύψουν στον εκβιασμό του τούρκου προέδρου. Αυτή η «τακτική σφήνας» δεν θα λειτουργήσει, είπε η φινλανδή πολιτικός επιστήμονας Τέιχα Τιλικάινεν. Η απόφαση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ βασίστηκε στην αλληλεγγύη με τη Σουηδία.
Οπως τόσα άλλα ευρωπαϊκά αδιέξοδα, σημειώνει ο Economist, έτσι και αυτό μπορεί να απαιτεί παρέμβαση από τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν την πώληση των F-16 στην Αγκυρα ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εγκρίνει τελικά ο Ερντογάν την ένταξη των δύο χωρών.