Χειραψία Πούτιν και Σι στη Μπραζίλια, τον Νοέμβριο του 2019 | EPA/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Επικαιρότητα

Κοινό μέτωπο Πούτιν και Σι: Θα υπογράψουν 15 οικονομικές συμφωνίες στο Πεκίνο

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας θα συναντηθούν στην κινεζική πρωτεύουσα, την Παρασκευή, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον τους
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ θα επιβεβαιώσουν τη συνεργασία τους σε πολλά μέτωπα, την Παρασκευή στο Πεκίνο, όπου θα παρευρεθεί ο ρώσος πρόεδρος για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας, κατά το κοινό τους γεύμα εργασίας, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι συζητείται η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα θα ανακοινώσει επισήμως τη στήριξή της στη Ρωσία, στη διένεξή της με τη Δύση για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Οι επικείμενες οικονομικές συμφωνίες είναι μέρος της κοινής προσπάθειας των δύο χωρών να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον τους.

«Στον τομέα του φυσικού αερίου ετοιμάζονται πολλές συμφωνίες, ποιες από αυτές θα υπογραφούν, προς τον παρόν δεν μπορώ να πω ακόμη. Ομως, το ότι η επίσκεψη θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι προφανές» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο ίδιος είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό, το οποίο για να ολοκληρωθεί, θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019. Ωστόσο, χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το αν ένας δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, η οποία πρόσφατα κατέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο ξεπερνώντας την Ιαπωνία, θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας από πιθανές κυρώσεις τρίτων χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ και ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, θα μετέχουν στη ρωσική αντιπροσωπεία.