Σκεπτικός ο Τζιμ Τζόρνταν κατά την ψηφοφορία της Τρίτης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων | REUTERS/Jonathan Ernst
Επικαιρότητα

Κογκρέσο: Ούτε τον Τζόρνταν θέλουν για Πρόεδρο της Βουλής οι Ρεπουμπλικανοί

Είκοσι βουλευτές ψήφισαν εναντίον του υποψηφίου που εκπροσωπεί την τραμπική σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος, στην πρώτη ψηφοφορία την Τρίτη. Θα ακολουθήσει και άλλη, την Τετάρτη
Protagon Team

Ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, δεν κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στον πρώτο γύρο μιας κρίσιμης ψηφοφορίας, με την κρίση να συνεχίζεται στο Κογκρέσο, την ώρα που καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις ΗΠΑ και τις συγκρούσεις που μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ο Τζόρνταν θα είναι υποψήφιος και στην δεύτερη ψηφοφορία, η οποία ήταν να γίνει επίσης την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε για την Τετάρτη, ώστε να έχει τον χρόνο να πιέσει τους 20 Ρεπουμπλικανούς που δεν τον ψήφισαν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν οριακή πλειοψηφία, βιώνει μια πρωτοφανή παράλυση εδώ και δύο εβδομάδες. Δεν έχει πλέον πρόεδρο, μετά την ιστορική καθαίρεση του Κέβιν ΜακΚάρθι, στις 3 Οκτωβρίου. Έτσι, δεν μπορεί να ασκήσει πολλές από τις εξουσίες της, όπως για παράδειγμα να εγκρίνει μέτρα υποστήριξης για το Ισραήλ ή την Ουκρανία.

Οι Ρεπουμπλικανοί, αν και έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό, είναι διχασμένοι και αδυνατούν να εκλέξουν τον διάδοχο του ΜακΚάρθι.

Επειτα από πολλά παζάρια, ο Τζόρνταν, που πρόσκειται στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, είναι τώρα ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα. Όμως συγκέντρωσε μόνο 200 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 217, αφού 20 Ρεπουμπλικανοί –κυρίως μετριοπαθείς που τον κατηγορούν για ακραίες θέσεις– τον καταψήφισαν.

Υπνεθυμίζεται ότι ο Τζόρνταν δεν είναι η πρώτη επιλογή των Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Αυτή ήταν ο Στιβ Σκάλις, ο οποίος είχε κερδίσει περισσότερες ψήφους από τον Τζόρνταν σε μυστική εσωκομματική ψηφοφορία, αλλά δεν μπόρεσε ούτε αυτός να εξασφαλίσει την πλειοψηφία

Οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν για πρόεδρο τον αρχηγό της ΚΟ ομάδας τους, Χακίμ Τζέφρις.

Οι κομματικοί αντίπαλοι του Τζόρνταν επισήμαναν ένα αξιοσημείωτο γεγονός: αν και εκλέγεται στο Κογκρέσο από το 2006, ο Τζόρνταν δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να περάσει ούτε μία πρόταση νόμου από όσες προώθησε και θεωρείται ένας από τους λιγότερο παραγωγικούς βουλευτές.

Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμη πολλές ημέρες. Άλλωστε ο ΜακΚάρθι χρειάστηκε 15 γύρους μέχρι να πείσει τελικά τους συναδέλφους του να τον ψηφίσουν.