Υπήρξε βρετανίδα υπήκοος, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές. Οταν ήταν 15 ετών, το 2015, εγκατέλειψε το σχολείο της στο Νησί για να ακολουθήσει έναν ολλανδό τζιχαντιστή στη Συρία. Εκείνος την παντρεύτηκε και αυτή έγινε «νύφη του ISIS» – μία μέσα στον σωρό. Από τον γάμο τους προέκυψαν τρία τέκνα που πέθαναν σχεδόν αμέσως, ελλείψει φροντίδων. Μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» το κορίτσι που έγινε μάνα πρόωρα και σε συνθήκες πολέμου συνελήφθη και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως για τζιχαντιστές.
Τώρα πέταξε τις ισλαμικές κελεμπίες και τα τσεμπέρια και φόρεσε πάλι τα «παλιά, καλά» δυτικά ρούχα. Δείχνει έτοιμη για ψώνια, όπως οποιαδήποτε γυναίκα στην ηλικία της, και όχι κάποια που έπαιξε τη ζωή της κορώνα-γράμματα για το «όραμα» των εξτρεμιστών του Ισλάμ. Θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία και να αρχίσει τη ζωή της από την αρχή. Ωστόσο υπάρχει ένα τόσο δα «προβληματάκι»: το 2019 το βρετανικό κράτος, και για λόγους που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας, της αφαίρεσε την υπηκοότητα και ακόμη δεν το έχει μετανιώσει…
Στις παραπάνω γραμμές περιλαμβάνεται ο βίος και η πολιτεία της μόλις 21 ετών σήμερα Σαμίνα Μπέγκουμ. Η Daily Telegraph τη συνάντησε, μίλησε μαζί της και τη φωτογράφισε. Το πρόσωπό της στολίζει την πρώτη σελίδα της εφημερίδας, αν και δεν θυμίζει σε τίποτα την παιδούλα με την ισλαμιστική περιβολή.
Το πρόσωπο της σημερινής Σαμίνα φανερώνει πόσο έχει σκληρύνει και η ψυχή έπειτα από τόσα βάσανα που πέρασε. Σε αντίθεση με το τζιχαντιστικό ρούχο, που τουλάχιστον αποκάλυπτε δύο αθώα εφηβικά μάτια, το δυτικό συνολάκι του παρόντος συνοδεύουν γυαλιά ηλίου με τζάμια-κάτοπτρα, που κρύβουν εντελώς το βλέμμα της από τον φακό. Αν η Σαμίνα δεν τα φορούσε, ίσως έβγαινε ένα όντως αποκαλυπτικό ενσταντανέ. Αν, πάλι, φορούσε τέτοια ρούχα στη Συρία του ISIS, θα είχε χάσει το κεφάλι της προ πολλού.
Το 2019 φωτογράφισαν τη Σαμίνα στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Φορούσε το «νικάμπ», ένα γυναικείο ισλαμιστικό ένδυμα που κάλυπτε το κεφάλι της και μέρος του σώματός της. Τότε την είχαν ρωτήσει αν μετάνιωσε για την ένταξή της στον ISIS, και είχαν λάβει την απάντηση: «Καθόλου». Τώρα θα επιχειρήσει να επαναπατριστεί στη Βρετανία μέσω των δικαστηρίων, τα οποία με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις τους δεν τη δικαίωσαν. Αλλά θα επιμείνει.
Κάποιοι λένε ότι και σήμερα δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τη Σαμίνα. Εξάλλου είναι γνωστή η πρακτική των τζιχαντιστριών, ο εισοδισμός τους στις δυτικές κοινωνίες με σκοπό τη συνέχιση ενός παιχνιδιού χαμένου από χέρι. Ειδικά στη Βρετανία, όσοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει από τη Μέση Ανατολή παρακολουθούνται επισταμένως. Υπάρχει και κάτι ακόμη: η άφεση αμαρτιών και η δεύτερη ευκαιρία θα συνιστούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το κράτος. Η κοπέλα λέγεται ότι δεν έχει πιάσει όπλο στο χέρι της. Ωστόσο πρέπει να είναι πάντα σαφές ότι η ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα, έστω και με την ιδιότητα της συζύγου, δεν είναι αστεία υπόθεση, έχει δραματικές συνέπειες.
Γεγονός πάντως είναι ότι ήδη έχουν εγερθεί φωνές υπεράσπισης της Σαμίνα και καταδίκης της σκληρής γραμμής της κυβέρνησης Τζόνσον. Πολλοί κακοχαρακτηρίζουν την κυβέρνηση για τη μεταχείριση της κοπέλας και ζητούν να αναγνωριστεί στη Σαμίνα ότι κάποτε έκανε ένα παιδικό λάθος…