Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση διαμαρτυρίας των μελισσοκόμων μπροστά στη Βουλή | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Κλειστό για τρίτη μέρα το κέντρο της Αθήνας: Μετά τα τρακτέρ, μελισσοκόμοι, υγειονομικοί και το πανεκπαιδευτικό

Εκτός από την «καθιερωμένη» πλέον εβδομαδιαία διαδήλωση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το κέντρο της πρωτεύουσας είχε να αντιμετωπίσει –ή να υποδεχτεί– από το πρωί τους μελισσοκόμους, που ακολούθησαν τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων και οι υγειονομικοί με πορεία από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το υπουργείο Υγείας
Protagon Team

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το κέντρο της Αθήνας μοιάζει απροσπέλαστο: μετά την κάθοδο με τρακτέρ των αγροτών, οι οποίοι παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος ως το πρωί της Τετάρτης, σειρά πήραν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι μελισσοκόμοι και οι υγειονομικοί ενώ αργότερα, το μεσημέρι, θα γινόταν το καθιερωμένο πλέον, σε εβδομαδιαία βάση, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Οι μελισσοκόμοι προεξόφλησαν ότι μέχρι το απόγευμα θα βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στις 12 το μεσημέρι, μια δεκαμελής επιτροπή αναμενόταν να συναντήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς υπάρχουν ζητήματα με την άδεια για τη διαδήλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαμαρτυρόμενοι μελισσοκόμοι έκλεισαν τη λεωφ. Αμαλίας όταν έμαθαν ότι δεν επιτρέπουν στα φορτηγά τους να έρθουν.

Λίγο πριν από τις 9 υπήρξε ένταση καθώς αρχικά δεν επετράπη η είσοδος και στάθμευση στο κέντρο των περίπου δέκα φορτηγών που είχαν φέρει μαζί τους.

Τελικά τους επετράπη να ξεκινήσουν από τη λεωφόρο Αθηνών όπου βρίσκονταν τα οχήματα, ήδη όμως είχε προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο που άρχιζε από το Χαϊδάρι και έφθανε μέχρι την είσοδο της Λεωφόρου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εκτός από τα φορτηγά, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι «επιστράτευσαν» κυψέλες και καπνιστήρια.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο

​Μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, περίπου 1.000 άτομα, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας με στόχο να παραδώσουν και ψηφίσματα στα αρμόδια υπουργεία για τη λύση των προβλημάτων τους.

Οπως τόνισε ο Γιώργος Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας:

«Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος.

Ενα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση.

Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους.

Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι».

Επίσης ως προς την προσέλευση, ανέφερε ότι «θα έρθουν και φορτηγά με αυτά που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας.

Ενα μικρό κομμάτι από φορτηγά, περίπου 30 – 40 φορτηγά για να αναδείξουμε το θέμα που μας απασχολεί και ο κόσμος να μας ακούσει. Αλλά περισσότερο θέλω να μας ακούσει η κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματά μας.

Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις».

Στον «χορό και οι υγειονομικοί

Το έμφραγμα στο κέντρο της πρωτεύουσας ολοκληρώθηκε με την πορεία των υγειονομικών από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το υπουργείο Υγείας (και ενδιάμεση στάση το Σύνταγμα) στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανυγειονομικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ, με στάση εργασίας για την Αττική (08.:00-15:00) και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί διεκδικούν:

Αύξηση μισθών
Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
ΒΑΕ
Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους
Χρηματοδότηση
Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού