Σε γενικευμένο lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου οδεύει τουλάχιστον η Βόρεια Ελλάδα, υπό το βάρος της εκτόξευσης του αριθμού κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεων και δυστυχώς θυμάτων του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 50% των ασθενών με κορονοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ το ίδιο ισχύει για τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. H δε Θεσσαλονίκη κατέγραψε 4.396 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Πέλλα και η Λάρισα.
Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, από την κυβέρνηση λένε ότι οι επόμενες πέντε ημέρες θα είναι καθοριστικές. Και όλα αυτά μόλις μία εβδομάδα από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνικό lockdown ως τις 30 Νοεμβρίου –αυτή η εβδομάδα πέρασε και δεν απέδωσε, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνουν κατά χιλιάδες καθημερινά και οι διασωλωνωμένοι έφτασαν τους 310, ενώ η χώρα μετρά έναν νεκρό κάθε μισή ώρα…
Η επιδεινούμενη κατάσταση στο μέτωπο κατά της πανδημίας προεξοφλεί την παράταση των μέτρων της καραντίνας πολύ πέρα από την 30ή Νοεμβρίου (ορίου που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή) ακόμα και στην Αθήνα, δεδομένου ότι σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου νοσηλεύεται περίπου το 1/3 των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα. Η δε Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον σε κατάσταση οριακή, καθώς αριθμεί περισσότερα από 6.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο και οι πιέσεις που δέχονται οι υγειονομικές υποδομές της πόλης είναι χωρίς προηγούμενο –σε βαθμό που να υπάρχουν σχέδια για μετατροπή του «Βελλίδειου» σε χώρο νοσηλείας (εδώ).
Ενας ακόμα παράγοντας που ενισχύει την ανησυχία ότι η κατάσταση με τα κρούσματα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να δείξει ούτε καν σημάδια σταθεροποίησης –πόσω μάλλον αποκλιμάκωσης– είναι η επικείμενη επιδείνωση του καιρού (ήδη τη νύχτα το κρύο είναι αισθητό) που ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού και ευρύτερα των ιώσεων του αναπνευστικού.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ειδικοί στην «Καθημερινή», το ερώτημα πια δεν είναι αν τα Χριστούγεννα θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε κενές κλίνες Εντατικής για τους ασθενείς με κορονοϊό!
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, θεώρησε ουσιαστικά δεδομένο ότι το lockdown θα επεκταθεί και μετά την 30ή Νοεμβρίου στο σύνολο της χώρας –θα ποικίλλει μόνο ο βαθμός αυστηρότητας από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Αφού υπενθύμισε ότι στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα χρειάστηκαν δύο μήνες, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Τσακρής ήταν σαφής: «Εχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα».
Ηδη, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με αυτά του Μαρτίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ». Και αυτό, πρόσθεσε, «νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα».
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, τουλάχιστον σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου η κατάσταση είναι οριακή.
«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. Θα έχουμε σίγουρα παράταση (πέραν της 30ής Νοεμβρίου). Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ», υπογράμμισε o κ. Τσακρής.
Με τη σειρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα –ένα όριο που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown.
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση, πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Εξαδάχτυλος, το lockdown «έπρεπε χθες» να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.
Από το υπουργείο Παιδείας είπαν ότι δεν έχουν ακόμα σύσταση για κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, αλλά όλο και περισσότεροι συζητούν αυτό το σενάριο. Ο λόγος δεν είναι το ιικό φορτίο μεταξύ των μαθητών, αλλά οι μετακινήσεις των γονιών τους: υπάρχουν 700.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αυτό σημαίνει 1.400.000 μετακινήσεις καθημερινά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη στη χώρα 3.316 νέα κρούσματα κορονοϊού και άλλους 50 θανάτους, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 310. Το σφοδρότερο πλήγμα από την Covid-19 δέχονται η Θεσσαλονίκη, με 828 νέα κρούσματα, και η Αττική, με 756.
Κοντοζαμάνης: Πολύ κρίσιμες οι επόμενες μέρες
Πολύ κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Πραγματικά δίνουμε μάχη, ανοίγουμε συνέχεια ΜΕΘ, τις τελευταίες 10-15 μέρες χρειαστήκαμε τουλάχιστον 95 κρεβάτια και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Αναφερόμενος στις αντοχές του ΕΣΥ ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι οι δυνάμεις μας δεν ανεξάντλητες, κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε.
«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πλησιάζουμε στο οριακό αυτό σημείο αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα αντέχουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες στις ΜΕΘ εξαντλούνται και οι γιατροί δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να σώσουν ζωές.
Παρασκευή και 13, και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, με τρεις μόνο εξαιρέσεις:
· Για λόγους υγείας (SMS 1 στο 13033)
· Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία (με σχετική βεβαίωση)
· Για μικρή βόλτα με το κατοικίδιο, πέριξ της κατοικίας (SMS 6 στο 13033)
Κανονικά, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00, θα λειτουργεί το delivery έτοιμου φαγητού, ενώ αντίθετα το take away θα επιτρέπεται μόνο για όσους επιστρέφουν, πηγαίνουν από την εργασία τους ή κινούνται βάσει των ανωτέρω εξαιρέσων (όχι δηλαδή ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης).
Από σήμερα επίσης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30. Σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ θα μπορού να κάνουν delivery έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Στα περίπτερα μόνο δίνεται η δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας.
Από την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173