Επικαιρότητα

Θρίλερ με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων – τρία τα σενάρια – αύριο οι ανακοινώσεις

Ως ειλημμένη απόφαση περιγράφηκε αρχικά το «λουκέτο» όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να περιοριστεί η μετακίνηση των γονιών. Ωστόσο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίαζε ως αργά και έτσι οι ανακοινώσεις από την Κεραμέως μετατέθηκαν για το Σάββατο
Protagon Team

Από ώρα σε ώρα αλλάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού –αν μιλάμε για σχεδιασμό πλέον, καθώς νέα μέτρα ανακοινώνονται κάθε δύο μέρες και διευκρινιστικές ανακοινώσεις εκδίδονται νυχθημερόν.

Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν με το κλείσιμο –ή μήπως όχι;– των δημοτικών σχολείων από τη Δευτέρα, μέτρο που έχει σκοπό να περιορίσει «την κινητικότητα»: αρχικά, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, προαναγγέλθηκε το κλείσιμο των σχολικών δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα –μεταδόθηκε έτσι από τη δημόσια τηλεόραση και τον ΣΚΑΪ– αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι η επιτροπή των επιστημόνων συνέχιζε τη συνεδρίασή της και εμφανιζόταν διχασμένη ως προς την κλίμακα του μέτρου (αν θα είναι σε όλη την επικράτεια ή μόνο στη Βόρεια Ελλάδα) και έτσι οι σχετικές ανακοινώσεις αναβλήθηκαν για το Σάββατο.

Δηλαδή το Σάββατο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μάθουν τι θα πρέπει να κάνουν το ξημέρωμα της Δευτέρας…

Σε κάθε περίπτωση είναι τέτοια η δριμύτητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που ένα ένα τα οχυρά των κυβερνητικών δεσμεύσεων καταρρέουν. Πρώτα το δεύτερο εθνικό lockdown στο οποίο η χώρα δεν θα έμπαινε αλλά τελικά μπήκε –και όπως φαίνεται δεν θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου αλλά θα φτάσει ως τα Χριστούγεννα– και τώρα το κλείσιμο των σχολείων που θεωρητικά ήταν η απόλυτη προτεραιότητα να μείνουν ανοιχτά.

Οι σχετικές αποφάσεις μοιάζουν με εκκρεμές.

Μέχρι και το πρωί της Παρασκευής από το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει εισήγηση των επιστημόνων για κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων –που παρέμειναν ανοιχτά καθώς τηλεκπαίδευση σε αυτές τις μικρές ηλικίες δεν νοείται (αν νοείται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως γίνεται).

Αργότερα όμως φαίνεται ότι πρυτάνευσε η λογική του περιορισμού των μετακινήσεων. Οχι των παιδιών, αφού η μεταδοτικότητα σε αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης δεν είναι υψηλή, αλλά των γονιών τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρατήρησε ότι το πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις των γονιών, ότι τπάρχουν πάνω από 650.000 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και με αυτό το δεδομένο οι καθημερινές μετακινήσεις είναι περί το 1,3 εκατ. (προς και από τα σχολεία). «Αν χρειαστεί θα το κάνουμε», είπε για το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχθεί τρεις εισηγήσεις για «λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία: α) μόνο για τη Θεσσαλονίκη που «βράζει» από τον κορονοϊό, β) κλείσιμο των δημοτικών ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας και γ) κλείσιμο των δημοτικών σε όλη τη χώρα που, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τελικά προκρινόταν ως το οριστικό.

Ωστόσο, και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στην ενημέρωση των 6 μ.μ., έγινε γνωστό ότι επειδή η συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων συνεχιζόταν –κάτι που ερμηνεύεται ότι υπήρχαν τελικά διαφωνίες σχετικά μεταξύ των μελών της επιτροπής– οι ανακοινώσεις θα γίνουν το Σάββατο.

Αγνωστο παρέμενε για τι θα συμβεί σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.