Καθώς η κομητεία του Λος Αντζελες κατέγραψε την Τρίτη περισσότερα από 2.900 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» σε όλες τις παραλίες, ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, το Σάββατο 4 Ιουλίου.
Η απαγόρευση πρόσβασης στις παραλίες είναι προσωρινή και αφορά μόνο το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο. Εντούτοις, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έδωσε εντολή να κλείσουν και πάλι τα μπαρ στο Λος Αντζελες και σε ακόμη έξι κομητείες της πολιτείας, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες έχει μολυνθεί με κορονοϊό ένα στα 140 άτομα και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου. Συνολικά περισσότερα από 100.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη συγκεκριμένη κομητεία.
Στη φάση υψηλής δραστηριότητας της νόσου, οι παραλίες είχαν παραμείνει κλειστές επί εβδομάδες, όμως τις τελευταίες ημέρες είχε ξεκινήσει σταδιακά η επαναλειτουργία τους.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκε ότι μόνο το 49% των μπαρ και το 33% των εστιατορίων τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Επιπλέον το 54% των εργαζόμενων στα μπαρ που ελέγχθηκαν και το 44% των εργαζόμενων στα εστιατόρια δεν φορούσαν μάσκα ή ασπίδα, όπως προβλέπεται από τον νόμο.
«Καμπανάκι» από τον Φάουτσι
Από τα 40.000 νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100.000, εφόσον δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας και οι πολίτες δεν τηρούν τις οδηγίες περί κοινωνικής απόστασης και χρήσης της μάσκας, προειδοποιεί ο Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών και υπεύθυνος για την πανδημία στις ΗΠΑ.
«Δεν θα εκπλαγώ εάν φθάσουμε τα 100.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας. «Ανησυχώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα», συμπλήρωσε.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει το πρώτο κύμα, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων, στη χώρα ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 130.000 και 150.000 έως τις 18 Ιουλίου.
Αναφερόμενος ο δρ Φάουτσι στα εμβόλια, τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα για όλους σε αυτή τη χώρα, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».