Η Τζόι Βαν Ντι προσγειώθηκε στην Σιγκαπούρη μετά από μία εξουθενωτική 12ωρή πτήση από το Αμστερνταμ, μα στο μυαλό της ήξερε πως τα χειρότερα έρχονταν, καθώς εκείνη και ο μικρός γιος της θα έπρεπε να περάσουν 14 ημέρες κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο ενός άγνωστου ξενοδοχείου.
Η διάθεση της, όμως, γρήγορα άλλαξε, όταν το λεωφορείο που πήραν από το αεροδρόμιο τους άφησε μπροστά στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz-Carlton Millenia και το προσωπικό τους ανέβασε στην υπερπολυτελή σουίτα των 549 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα περνούσαν την, πλέον όχι και τόσο κακή, καραντίνα τους.
«Χτυπήσαμε τζακ ποτ» είπε στην Wall Street Journal η 42χρονη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Πράγματι, στην Σιγκαπούρη, όπου οι περισσότεροι αφικνυόμενοι είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, κανένας ταξιδιώτης δεν μπορεί να επιλέξει το πού θα περάσει την καραντίνα του.
Ετσι, λίγοι τυχεροί έχουν την ευκαιρία να μείνουν σε τεράστια δωμάτια, με μεγάλες τηλεοράσεις, μαρμάρινα πατώματα και θέα στον ποταμό, που κανονικά θα κόστιζαν τουλάχιστον 400 δολάρια την βραδιά, πληρώνοντας μόνο ένα ποσοστό του κανονικού κόστους.
Φυσικά, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας, η καραντίνα είναι καραντίνα. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να βγουν έξω από το δωμάτιο τους για κανέναν λόγο, δεν κατεβαίνουν στον μπουφέ για να φάνε ένα πλουσιοπάροχο πρωινό, αλλά απλώς βρίσκουν ένα γεύμα έξω από την πόρτα τους και κανείς δεν έρχεται για να καθαρίσει το δωμάτιο τους. Αρκετά ξενοδοχεία παρέχουν καθαρές πετσέτες κάθε τρεις ημέρες και νέα σεντόνια μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Για αυτόν τον λόγο, κάποιοι κουβαλούν μαζί τους καθαριστικά προϊόντα, ή ζητούν από τις οικογένειες τους να τους αφήσουν προμήθειες στο λόμπι.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που καταφτάνουν στην Σιγκαπούρη δεν διανυκτερεύουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και αν υπάρχουν νικητές της λοταρίας των ξενοδοχείων, σαν την Τζόι Βαν Ντι, τότε υπάρχουν και χαμένοι.
Κάποιοι, αναγκάζονται να περάσουν τις 14 μοναχικές ημέρες τους σε μικροσκοπικά δωμάτια, εξοπλισμένα μόνο με τα απολύτως απαραίτητα: ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μία καρέκλα.
Ενα ξενοδοχείο προειδοποίησε την Τζέσι Λινγκ, μία από τις αφιχθείσες στην Σιγκαπούρη, σχετικά με την κάρτα-κλειδί του δωματίου της: «Είναι μίας χρήσης. Αν βγεις από το δωμάτιο τότε δεν μπορείς να ξαναμπείς».
Για την 41χρονη, το καλύτερο μέρος του ταξιδιού της ήταν όταν ψήφισε φορώντας τις πιτζάμες της, μιας και η διαμονή της στο Marina Bay Sands Hotel συνέπεσε με τις εθνικές εκλογές. Ετσι, την ημέρα των εκλογών, πέρασε μπροστά από το δωμάτιο της ένα καρότσι του ξενοδοχείου το οποίο, αντί για διάφορα φαγητά, μετέφερε μία κάλπη.
Η παραμονή της Μπάρμπαρα Βόσκαμπ, μιας δικηγόρου από την Ολλανδία που μένει μόνιμα στην Σιγκαπούρη, ήταν πιο επεισοδιακή, μιας και ένα μέλος της οικογένειας έσπασε τους κανόνες της καραντίνας. Ηταν η 10χρονη κόρη της, που προσπάθησε να φορέσει ένα δαχτυλίδι της μητέρας της και έπειτα δεν μπορούσε να το βγάλει, με αποτέλεσμα να χρειαστούν οκτώ παραϊατρικοί για να το αφαιρέσουν.
Μάλλον άτυχους θα θεωρούν τους εαυτούς ο Ρον Κάουφμαν και η γυναίκα του Τζένι, που μετά την επιστροφή τους από την Βραζιλία έμειναν σε ένα μικρό δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων. Το παράθυρο τους δεν άνοιγε και έξω από αυτό βρισκόταν ένα παρκινγκ, ενώ δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να τοποθετήσουν τους φορητούς υπολογιστές τους. Ως αποτέλεσμα, η Τζένι χρησιμοποίησε την βαλίτσα της ως γραφείο.
Για τη διαμονή τους, οι περισσότεροι ταξιδιώτες πληρώνουν 1.460 δολάρια για το κάθε άτομο και άλλα 146 δολάρια για τα καθημερινά τεστ κορονοϊού που πρέπει να κάνουν. Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, που είχαν φύγει στο εξωτερικό πριν από την παγκόσμια εξάπλωση της νόσου Covid-19, οι οποίοι δεν καταβάλλουν κανένα ποσό.
Δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση ένα email που έλαβε από έναν φίλο του ο κ. Κάουφμαν, που εμπεριείχε όλα τα άλλα ξενοδοχεία στα οποία θα μπορούσαν να είχαν περάσει τις ημέρες της απομόνωσης τους, αν ήταν λίγο πιο τυχεροί.
«Οσο μας φανταζόμουν να μένουμε σε ένα πιο ωραίο μέρος, ένιωθα το ηθικό μου να πέφτει. Μετά είδα ένα ασθενοφόρο να παίρνει κάποιον από το ξενοδοχείο και ένιωσα ευγνώμων για αυτά που είχα», είπε.