Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, στο Μέσεμπεργκ της Γερμανίας | Hayoung Jeon/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

«Κλάδο ελαίας» προσφέρει η Μέρκελ στους τέσσερις δύσπιστους της ΕΕ

Με τον Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε η γερμανίδα καγκελάριος έξω από το Βερολίνο με θέμα το μεγάλο ευρωπαϊκό παζάρι για το Ταμείο Ανάκαμψης
Protagon Team

«Κλάδο ελαίας» πρόσφερε η Ανγκελα Μέρκελ στις τέσσερις χώρες που αντιτίθενται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να επιδείξουν προθυμία να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να τις κάνουν πιο «σύγχρονες».

Η Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ταμείο και για τον νέο προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος».

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν, επιχείρησαν στη συνάντησή τους τη Δευτέρα, έξω από το Βερολίνο, να δώσουν μήνυμα ενότητας.

Ο γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε τη Μέρκελ από τότε που επιβλήθηκε το lockdown.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αποφυγή της ύφεσης στην ΕΕ.

Στα μέσα Μαΐου, οι δύο ηγέτες στήριξαν την ιδέα του ταμείου για να βοηθήσουν την Ενωση να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

Το σχέδιο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται χρήματα σε διεθνείς κεφαλαιαγορές και να τα χορηγεί μετρητά σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένοι για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Υπάρχει διαφωνία ως προς το μέγεθος της βοήθειας, πόση πρέπει να δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων και πόση ως δάνεια, πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση και πότε πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων.

Οι τέσσερις χώρες που αντιτίθενται στο σχέδιο της Μέρκελ, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και Αυστρία, θέλουν το ταμείο να είναι μικρότερο και τα περισσότερα χρήματα να διανέμονται ως δάνεια, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, έγιναν «ατελείωτες» συζητήσεις με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Ιουλίου, παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπάρχει «κάποια αντίσταση η οποία πρέπει να ξεπεραστεί».