Αν και η θέση τους στον κόσμο υπήρξε και παραμένει διαφορετική, αν και η διαφορετικότητα αυτή εκπηγάζει από εθνικές και κρατικές συγκροτήσεις εντελώς ανόμοιες, αν η επιτυχία του ενός δεν έχει, ως πορεία στην Ιστορία, καμιά σχέση με την επιτυχία του άλλου, οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει οπωσδήποτε να τα βρουν ώστε να μην οδηγηθούν σε πολεμική αναμέτρηση η οποία θα είχε συνέπειες τραγικές, ανάλογες του Μεγάλου Πολέμου. Για τον σκοπό αυτόν, της αποτροπής του αμερικανοσινικού πολέμου, επειγόντως πρέπει να δεσμευτούν ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ.
Η παραπάνω θέση έχει βαρύτητα επειδή ανήκει στον μετρ της διπλωματίας, στον βετεράνο όσο και αειθαλή Χένρι Κίσινγκερ, στον αθόρυβο αρχιτέκτονα της προσέγγισης των δύο παραδοσιακά αντίπαλων κρατικών οντοτήτων και κοσμοθεωριών, η οποία συνετελέσθη επί διακυβέρνησης Ρίτσαρντ Νίξον, το 1972, και έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα εντυπωσιακή στροφή του ασιατικού κομμουνιστικού κράτους προς την καπιταλιστική οικονομία.
«Δεν έχει μείνει πολύς καιρός για χάσιμο» είπε ο Κίσινγκερ, δίνοντας τόνο έμφασης στην πρότασή του. Ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος αποδέκτης της βέβαια, η πρόταση απευθύνεται και στον κινέζο πρόεδρο, επειδή, όπως γράφει και στην Corriere della Sera με γενναία δόση υπερβολής ο ανταποκριτής της στην Κίνα, το Πεκίνο υπολήπτεται τον Κίσινγκερ, «τον τιμά σαν πολιτική μετενσάρκωση του Κομφουκίου».
Μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο δρ Κίσινγκερ μίλησε για τις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε οικονομικό φόρουμ του Bloomberg. Εκεί παρατήρησε ότι οι δύο υπερδυνάμεις διεξάγουν διπλωματία έντασης, με αντιπαράθεση και με επιθετικότητα: «Αν δεν βρεθεί κάποια βάση συνεργασίας, ο κίνδυνος είναι ότι ο κόσμος θα γλιστρήσει σε μια καταστροφή συγκρίσιμη με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Περιττό να σημειωθεί ότι την ανησυχία του Κίσινγκερ επιτείνει η ασύλληπτη ισχύς που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μόλις 50 χρόνια και είναι απότοκος της τεχνολογίας. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη είναι αυτή που αύξησε δραματικά τις καταστροφικές δυνατότητες των όπλων, εξήγησε στον διευθυντή του Bloomberg, και ανέλυσε κατόπιν την πρότασή του προς τους δύο ηγέτες.
Κίνηση πρώτη. Μία συνάντηση κορυφής είναι απαραίτητη ώστε να προσδιοριστεί τι πρέπει να αποφευχθεί, δηλαδή η στρατιωτική αντιπαράθεση. Μόνο οι δύο ηγέτες μπορούν να δεσμευτούν ο ένας απέναντι στον άλλο ώστε να απορριφθεί η λύση του πολέμου. «Πρέπει να πουν από κοινού και απολύτως καθαρά ότι όποια και αν είναι η αντιπαράθεση των δύο κρατών τους, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν θα καταφύγουν ποτέ σε στρατιωτικές συγκρούσεις» είπε ο Κίσινγκερ.
Κίνηση δεύτερη. Διαπραγματεύσεις μεικτών επιτροπών με ατζέντα πρόληψης καταστροφών. Ο στόχος τους θα είναι ο καθορισμός των κοινών ενεργειών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους δύο ηγέτες. Μάλιστα ο Κίσινγκερ θεωρεί –και το είπε- ότι η πανδημία προσφέρεται για την πρώτη κορυφαία συνεργασία, αφού είναι ένα πρόβλημα που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει την Κίνα ως υπεύθυνη για την εμφάνιση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, τον οποίο πολλάκις έχει αποκαλέσει «κινεζικό ιό».
Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, η επιθετική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο ήταν αρχικά χρήσιμη όσον αφορά «τις σοβαρές ανησυχίες της Αμερικής για ανισορροπία που επήλθε στις οικονομικές σχέσεις», ωστόσο «η αντιφατική μέθοδος του Τραμπ δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται επ’ αόριστον». Κατά τον Κίσινγκερ «απαιτείται διαφοροποιημένη προσέγγιση».
Και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδιώξουν να κατανοήσουν η μία την άλλη, είπε ο Κίσινγκερ, να αντιληφθούν τους λόγους των διαφορετικών εκτιμήσεών τους και, έτσι, να οδηγήσουν τη σχέση τους παραπέρα και ειρηνικά. Ο ίδιος απέδωσε τις διαφορετικές θεωρήσεις σε δομικές αντιθέσεις: «Οι Αμερικανοί είχαν μία σχεδόν αδιάκοπη ιστορία επιτυχίας, είχαν την τύχη να μην αντιμετωπίσουν άμεσους κινδύνους στην επικράτειά τους, ενώ οι Κινέζοι είχαν μακρά ιστορία επαναλαμβανόμενων κρίσεων, συχνά η Κίνα περιβαλλόταν από χώρες εχθρικές που έθεσαν σε κίνδυνο την ενότητά της».