Ο Βίκτορ Ορμπαν με τον Πάπα Φραγκίσκο | Vatican Media/ Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Κήρυγμα ανεκτικότητας από τον Πάπα Φραγκίσκο από (και για) την Ουγγαρία του Ορμπαν

Ενώ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός επιμένει να ζητά να μην αφανιστούν οι χριστιανοί, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπενθυμίζει ότι «ο σταυρός ανοίγει τα χέρια προς όλους»
Protagon Team

Την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ουγγαρία εκμεταλλεύτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος για να στείλει ένα μήνυμα ανεκτικότητας από μια χώρα που όλο και περισσότερο εμφανίζεται εχθρική απέναντι στη διαφορετικότητα.

Από τη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντησή του μάλιστα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε από τους χριστιανούς να είναι ανεκτικοί και ανοιχτοί απέναντι στους άλλους.

Τα αιτήματα του πρωθυπουργού ήταν διαφορετικά: «Ζήτησα από τον Πάπα να μην επιτρέψει να αφανιστούν οι χριστιανοί της Ουγγαρίας» ανέφερε ο Ορμπαν στη σελίδα του στο Facebook, όπου ανάρτησε και τη φωτογραφία της χειραψίας του με τον θρησκευτικό ηγέτη 1,3 δισ. καθολικών.

Στη Βουδαπέστη ο πάπας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας, της μεγαλύτερης στην κεντρική Ευρώπη, που αριθμεί περίπου 100.000 μέλη. Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε και πάλι «στην απειλή του αντισημιτισμού που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην Ευρώπη και αλλού», εκτιμώντας ότι πρόκειται «για ένα φιτίλι που πρέπει να το σβήσουμε». «Ο καλύτερος τρόπος για να τον αφοπλίσουμε είναι να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο, να προωθήσουμε την αδελφοσύνη», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για υποδαύλιση του αντισημιτισμού (όπως, μεταξύ άλλων, με τις αφίσες κατά του Τζορτζ Σόρος) και της ισλαμοφοβίας.

Το επίσημο κανάλι του Βατικανού χαρακτήρισε τη 40λεπτή συνάντηση με τον πρωθυπουργό «εγκάρδια». Στα πλάνα που μεταδόθηκαν ο Πάπας εμφανίζεται χαμογελαστός, δίπλα στον πιο συγκρατημένο Ορμπαν. Παρόντες στη συνάντηση την Κυριακή, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, ήταν επίσης ο πρόεδρος Γιάνος Άντερ και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κουρίας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν «η προστασία του περιβάλλοντος και της οικογένειας».

Ο Ορμπαν, που αυτοπροβάλλεται ως ο βασικός προμαχώνας στην Ευρώπη ενάντια στη «μουσουλμανική εισβολή», πρόσφερε ως δώρο στον ποντίφικα το αντίγραφο μιας επιστολής του 1250 που είχε στείλει ένας ούγγρος βασιλιάς στον τότε πάπα, ζητώντας του τη βοήθεια της Δύσης για να αντιμετωπίσει τους Τάταρους που απειλούσαν τη χριστιανική Ουγγαρία.

Η συζήτηση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο 84χρονος Φραγκίσκος αργότερα εμφανίστηκε να απορρίπτει τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του ούγγρου πρωθυπουργού, στην ομιλία του στη λειτουργία με την οποία ολοκληρώθηκε  εκκλησιαστικό συνέδριο.

«Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι η ζωτική δύναμη αυτού του έθνους, του τόσο συνδεδεμένου με τις ρίζες του. Όμως ο σταυρός, μπηγμένος στο έδαφος, εκτός από το να μας προσκαλεί να είμαστε σταθεροί, υψώνει και εκτείνει τα χέρια τους προς όλους. Η ευχή μου είναι να είστε κι εσείς έτσι: σταθεροί και ανοιχτοί, ριζωμένοι και ευλαβείς», προέτρεψε τους παριστάμενους.

Ενώπιον των επισκόπων, ο πάπας έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα. Τους κάλεσε «να είναι ανοιχτοί στη συνάντηση με τους άλλους» αντί «να περικλείονται στην άκαμπτη υπεράσπιση της λεγόμενης ταυτότητας μας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μπεργκόλιο, που κατάγεται και ο ίδιος από οικογένεια ιταλών μεταναστών, δεν σταμάτησε ποτέ να υπενθυμίζει στη γηραιά Ευρώπη το παρελθόν της, που οικοδομήθηκε από κύματα νεοαφιχθέντων.