Ενα κερί στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Ο Νίκος Δένδιας με την καναδή ομόλογό του Μελανί Ζολί στον Ελληνορθόδοξο Ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ | INTIMENEWS/Δελτίο τύπου / POOL
Επικαιρότητα

Κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα από τον Δένδια στον Καναδά

Με συνδετικό κρίκο την πολυπληθή ελληνική κοινότητα, η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών σε Οτάβα και Μόντρεαλ είχε άρωμα Ελλάδας αλλά –δυστυχώς– και Τεμπών. Επιβεβαιώθηκε η σύμπλευση Ελλάδας - Καναδά σε Ανατολική Μεσόγειο και ρωσο-ουκρανικό μέτωπο
Protagon Team

Η άριστη σχέση Ελλάδας – Καναδά, στο πλαίσιο και της νατοϊκής συμμαχίας, επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε Οτάβα και Μόντρεαλ. Το πρόγευμα εργασίας του κ. Δένδια με τη Μελανί Ζολί, υπ. Εξωτερικών του Καναδά, το οποίο  πραγματοποιήθηκε στον επίσημο κρατικό ξενώνα της καναδικής κυβέρνησης, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ειρήνη και τη σταθερότητα να αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα της δυτικής Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά κατά την τρέχουσα συγκυρία.

«Είμαστε φίλοι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αλλά πέρα απ’ αυτό είναι πολλά αυτά που πρέπει να συζητήσουμε, όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, στην Ευρώπη γενικώς, στην Ανατολική Μεσόγειο, γενικώς στον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην κυρία Ζολί, με την καναδή υπουργό Εξωτερικών να μνημονεύει τη βοήθεια της Ελλάδας προς τη χώρα της όταν το 2020 καναδικό ελικόπτερο κατέπεσε στη Μεσόγειο. Η Μελανί Ζολί υπογράμμισε ότι Καναδάς και Ελλάδα είναι χώρες που περιβάλλονται από θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε σύμπλευση όσον αφορά την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, με τις εξελίξεις πάντως στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο να μαίνονται ανησυχητικές, ειδικά όσον αφορά την έλλειψη προοπτικής αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Οι Καναδοί πάντως, κινούμενοι και σε αυτόν τον άξονα από κοινού με τους Αμερικανούς, δίνουν ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος στον Ινδοειρηνικό και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της Κίνας, ως του ισχυρότερου –σε όλα τα επίπεδα– γεωπολιτικού αντιπάλου της Δύσης.

«Στους δύσκολους καιρούς ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας. Και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε δύσκολους καιρούς, κυρίως εξαιτίας των εντάσεων στο γεωπολιτικό επίπεδο, ειδικά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μελανί Ζολί.

Οι δύο υπουργοί ταξίδεψαν από κοινού στο Μόντρεαλ, όπου η πολυπληθής ελληνική κοινότητα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των δύο χωρών και επισκέφθηκαν το ελληνικό σχολείο της πόλης, καθώς και το Κέντρο Ελληνισμού Μείζονος Μόντρεαλ, όπου και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε περήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε συμπατριώτες που αποφάσισαν να διαβούν τον Ατλαντικό κι αφού αψήφησαν τις δυσκολίες διακρίθηκαν εργαζόμενοι μέσα στην καναδική κοινωνία.

Ο Νίκος Δένδιας με την καναδή ομόλογό του στο αεροπλάνο που τους μετέφερε από την πρωτεύουσα, Οτάβα, στο Μόντρεαλ (Twitter/Nikos Dendias)

Νίκος Δένδιας και Μελανί Ζολί ξεναγήθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Καναδά, Σωτήριο, στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και στον ιερό ναό Αρχαγγέλων, όπου και προσευχήθηκαν στη μνήμη των 57 νεκρών.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών συναντάται στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μετά και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δένδιας θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, σε μια εκδήλωση που θα σημαδοτήσει την επίσημη έναρξης της ελληνικής καμπάνιας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, εκτός του Υπουργού Εξωτερικών, η καθηγήτρια του Κολούμπια Ελίζα Κονοφάγου και ο μαθηματικός καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.