Οπαδός της αντιπολίτευσης σε διαδήλωση στο Καράκας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Επικαιρότητα

Πήρε πίσω το… «αυτοπραξικόπημα» ο Μαδούρο

Ενα βήμα υποχώρησης έκανε η πλευρά της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα μετά την κατακραυγή για την άρση των εξουσιών του Κοινοβουλίου, η οποία είχε παρομοιαστεί με πραξικόπημα
Protagon Team

Η κατακραυγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, για την κατάργηση του Κοινοβουλίου έφερε την αναδίπλωση στη Βενεζουέλα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τελικά αναθεώρησε και πήρε πίσω τις αποφάσεις που έλαβε με τις οποίες αναλάμβανε το ίδιο τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου και ήρε την ασυλία των μελών του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ήταν αυτή που ζήτησε από το Δικαστήριο να επανεξετάσει τις αποφάσεις του «ώστε να διατηρηθεί η θεσμική ισορροπία».

Με τις αποφάσεις μπαίνει (ένα ενδεχομένως προσωρινό) τέλος στην κρίση μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, που ελέγχεται από τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με τις οποίες πρακτικά καταργούνταν το (ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση) Κοινοβούλιο.

Η αρχική απόφαση για άρση των εξουσιών του «ανυπάκουου» Κοινοβουλίου (αυτός ακριβώς ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί) είχε ληφθεί την Τετάρτη. Αμέσως η αντιπολίτευση είχε μιλήσει για πραξικόπημα ενώ και οι χώρες του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών η μία μετά την άλλη καταδίκαζαν την απόφαση.

Νωρίτερα το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και αποφάσισαν «να ενθαρρύνουν το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκλήθηκε επειγόντως από τον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι πιστεύει «στον διάλογο και στην διευθέτηση των διαφωνιών μέσω του Συντάγματος». Αυτός ανακοίνωσε πρώτος ότι υπάρχει συμφωνία κι ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα, η οποία στο παρελθόν είχε συνταχτεί με τον πρόεδρο, είχε επισημάνει ότι η απόφαση για την ανάληψη εξουσιών από το Δικαστήριο είναι αντίθετη με τον νόμο.

«Συνιστά ρήξη της συνταγματικής τάξης, είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω την μεγάλη μου ανησυχία για την χώρα», είπε. Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, η τηλεοπτική μετάδοση των δηλώσεων της Ορτέγκα «κόπηκε πρόωρα από τον σταθμό».

Ηταν μια σπάνια –και μάλλον αιφνιδιαστική- κίνηση εναντίωσης στις κυβερνητικές αποφάσεις που δίχασαν την χώρα και προσκάλεσαν την οργή άλλων χωρών, οι οποίες έφτασαν να μιλήσουν ακόμα και για «αυτοπραξικόπημα», ένα είδος αναστολής εξουσιών που αποφασίζει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.

Είναι πιθανό ότι η διαφοροποίηση της εισαγγελέως δεν είναι η μόνη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.