Η Κίνα σχεδιάζει σαμποτάζ εναντίον αντίπαλων κρατών μέσω του κυβερνοχώρου | Shutterstock
Επικαιρότητα

Κινέζοι χάκερ «εισέβαλαν» σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ

Εντοπίσθηκε η παρουσία μιας ομάδας ικανότατων χάκερ, που δρουν για λογαριασμό του Πεκίνου, στα ηλεκτρονικά δίκτυα πολλών αμερικανικών αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, λιμανιών, ακόμα και στις εγκαταστάσεις ύδρευσης. Ο στόχος τους, όπως πιστεύεται, δεν είναι η κατασκοπεία, αλλά το σαμποτάζ
Protagon Team

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία και η Κίνα, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, ελέγχουν έναν πραγματικό στρατό από χάκερ. Στην περίπτωση της Ρωσίας, οι χάκερ που εκτελούν αποστολές κατασκοπείας ή καταστροφής για αντιπάλους έχουν και προσωπική ατζέντα. Πραγματοποιούν, λοιπόν, διαφόρων ειδών παράνομες –ακόμη και εγκληματικές– ενέργειες στο διαδίκτυο ώστε να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη, Αντιθέτως,  οι κινέζοι χάκερ φαίνεται ότι, σε γενικές γραμμές, δεν ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες: εκτελούν απλώς τις οδηγίες που λαμβάνουν από το Πεκίνο.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ο οργανισμός εποπτικού ελέγχου του αμερικανικού διαδικτύου (CISA), το FBI, η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ και οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι μια από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες χάκερ της Κίνας, γνωστή ως Volt Typhoon, έχει εδώ και πέντε χρόνια καταφέρει να διεισδύσει, χωρίς να γίνει αντιληπτή, σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να αναχαιτίσει τις επιθέσεις της κινεζικής ομάδας χάκερ Volt Typhoon.

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, οι κινέζοι χάκερ έχουν «εισβάλει» στα ηλεκτρονικά δίκτυα της πολιτικής αεροπορίας, των σιδηροδρόμων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των αυτοκινητοδρόμων, της Ναυτιλίας, των αγωγών, των οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης και άλλων αμερικανικών υποδομών.

Η διαπίστωση αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό, επειδή η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν φαίνεται να είναι επικεντρωμένη στη συλλογή δεδομένων και στην κατασκοπεία γενικότερα, αλλά στη δολιοφθορά.

Με απλά λόγια, οι κινέζοι χάκερ σχεδιάζουν να επιτεθούν στις αμερικανικές υποδομές, αν και όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, και φαίνεται ότι έχουν βρει τον τρόπο να το κάνουν.

Για αυτόν τον λόγο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, να συνεργαστούν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή κατά των ΗΠΑ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Ψυχρός Πόλεμος του δεύτερου μισού του 20ού  αιώνα έχει δώσει τη θέση του σε έναν διαρκή και ολοένα πιο έντονο κυβερνοπόλεμο, στον οποίο μάλιστα εμπλέκονται πλέον πολλές χώρες.