Χωματόδρομος που διέρχεται από το προσφάτως κατεστραμμένο τμήμα του Σινικού Τείχους, στην επαρχία Γιουγιού | Youyu County Public Security Bureau/REUTERS
Επικαιρότητα

Κινέζοι εργάτες γκρέμισαν τμήμα του Σινικού Τείχους

Ενας 55χρονος και μια 36χρονη κατηγορούνται ότι προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη ζημιά» σε τμήμα του Τείχους, χρησιμοποιώντας εκσκαφέα για να διευρύνουν ένα πέρασμα
Protagon Team

Δυο εργαζόμενοι συνελήφθησαν στη βόρεια Κίνα με την κατηγορία ότι είχαν γκρεμίσει ένα τμήμα του Σινικού Τείχους με εκσκαφέα.

Οι κατηγορούμενοι, ένας 38χρονος άνδρας και μια 55χρονη γυναίκα, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη ζημιά» όταν χρησιμοποίησαν τον κατασκευαστικό εξοπλισμό τους για να διευρύνουν ένα υπάρχον κενό και να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι αρκετά μεγάλο ώστε να περάσει από αυτό ο εκσκαφέας, ανέφερε το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Γιούγιου σε δελτίο Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Το Γραφείο ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά σχετικά με μια τρύπα σε τμήμα του Σινικού Τείχους κοντά στον δήμο Γιανγκιανχεσιάνγκ, περίπου 350 χλμ. ανατολικά του Πεκίνου, το απόγευμα της 24ης Αυγούστου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, για να διαπιστώσουν ότι ένα κομμάτι του Τείχους, το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από τη δυναστεία των Μινγκ μεταξύ του 14ου και του 17ου αιώνα, είχε «ανασκαφεί σοβαρά και καταστραφεί από μεγάλης κλίμακας μηχανήματα», ανέφερε το γραφείο.

Ο άνδρας, με το όνομα Ζενγκ, και η γυναίκα, με το όνομα Γουάνγκ, προέρχονται από την αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε το Γραφείο. Σύμφωνα με την China Daily, το κρατικό μέσο ενημέρωσης, κατηγορούνται για καταστροφή πολιτιστικού μνημείου.

Το Σινικό Τείχος, που χρησίμευσε ως φρούριο για την προστασία από εισβολείς υπό διαδοχικές κινεζικές αυτοκρατορίες, εκτείνεται σε περισσότερα από 21.000 χλμ. Το πιο καλοδιατηρημένο τμήμα του έχει μήκος περίπου 8.850 χλμ. Το 1987, ολόκληρο το Τείχος χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά οι προκλήσεις για τη συντήρηση του Σινικού Τείχους έχουν αυξηθεί. Από το 2015, στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι έως και το 30% της αρχικής δομής πιθανόν να έχει εξαφανιστεί. Αλλα σημεία του είναι σε κακή κατάσταση λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως από κατοίκους της περιοχής που κλέβουν τούβλα για να χτίσουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η Κίνα έχει επίσης να αντιμετωπίσει τους βανδαλισμούς από τους τουρίστες. Το 2017, φωτογραφίες με σκαλίσματα στο Τείχος στα κινεζικά, τα αγγλικά και τα κορεατικά θορύβησαν τις Αρχές για την κατάστασή του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα φέτος, ένας άνδρας κρατήθηκε για αρκετές ημέρες επειδή είχε χαράξει ένα όνομα στο Τείχος.