Ο τεράστιος πύραυλος Long March-5B Y2 που μετέφερε στο Διάστημα το πρώτο κομμάτι του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει η Κίνα κινείται ανεξέλεγκτα προς την Γη | Cnsphoto/Reuters
Επικαιρότητα

Κινεζικός πύραυλος απειλεί να πέσει… στα κεφάλια μας

Μετέφερε το πρώτο κομμάτι του διαστημικού σταθμού της Κίνας και επιστρέφει στην Γη με ανεξέλεγκτη πορεία
Protagon Team

Στις 29 Απριλίου η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο κομμάτι του διαστημικού σταθμού που θα κατασκευάσει για αποκλειστικά δική της χρήση. Όμως ο μεγάλος πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην εκτόξευση κινείται ανεξέλεγκτα προς την Γη και είναι πιθανό να αποτελέσει κίνδυνο. Αν ο πύραυλος δεν καταστραφεί ολοσχερώς στην ατμόσφαιρα κάποια κομμάτια του θα πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπάρχει εκ των προτέρων προγραμματισμός ώστε πύραυλοι, δορυφόροι και άλλα διαστημικά αντικείμενα να πέφτουν σε συγκεκριμένα σημεία των ωκεανών ώστε να μην αποτελέσουν κίνδυνο. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η κινεζική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει τέτοιου είδους προγραμματισμό ή αν τα στελέχη της είναι βέβαια ότι ο πύραυλος θα καταστραφεί ολοσχερώς στην γήινη ατμόσφαιρα και δεν φρόντισαν να τον στείλουν σε συγκεκριμένο σημείο στην θάλασσα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εντοπίσει τον κινεζικό πύραυλο και ελέγχει την πορεία του. Ο Μάικ Χάουαρντ, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο πύραυλος θα εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα «γύρω στις 8 Μαΐου και δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές σημείο εισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης παρά λίγες μόνο ώρες πριν αυτό συμβεί».

Την πορεία του πυραύλου παρακολουθεί η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα η 18η Μονάδα Διαστημικού Ελέγχου των ΗΠΑ που εμφανίζει την πορεία του κινεζικού πυραύλου στην ιστοσελίδα Space Track. Κατά βάση τα διαστημικά σκουπίδια που εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα καταστρέφονται από την τριβή αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί με τον 22 τόνων πύραυλο και κάποια κομμάτια του και μάλιστα μεγάλα να… επιβιώσουν με κίνδυνο να πέσουν σε κάποια κατοικημένη περιοχή.

«Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας. Η πιθανότητα να προκαλέσει κάποιο θραύσμα μια υλική ζημιά ή πολύ περισσότερο να χτυπήσει κάποιο άνθρωπο είναι από εξαιρετικά μικρή ως αμελητέα. Εγώ δεν θα έχανα ούτε ένα δευτερόλεπτο ύπνου ανησυχώντας για τον πύραυλο» δηλώνει ο Τζόναθαν Μακ Ντάουελ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Μακ Ντάουελ επισημαίνει πάντως ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε αυτή την στιγμή που θα πέσουν τα θραύσματα αν αυτά υπάρξουν. «Αναμένουμε ο πύραυλος να εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μεταξύ 8ης και 10ης Μαΐου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα των 48 ωρών ο πύραυλος θα έχει κάνει τον γύρο της Γης περίπου 30 φορές με ταχύτητα περίπου 30 χιλιάδες χλμ/ώρα. Είναι λοιπόν αδύνατον να προβλέψει κανείς που θα πέσει ο πύραυλος μέχρι να αυτός να χρειάζεται λίγες πλέον ώρες για να εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα» αναφέρει ο Μακ Ντάουελ.

Με δεδομένο ότι η Κίνα θα κατασκευάσει τον διαστημικό της σταθμό εκτοξεύοντας ξεχωριστά το κάθε κομμάτι του εγείρονται ανησυχίες για παρόμοιες καταστάσεις με τους πυραύλους που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά στην μεταφορά.