Οι σημαίες δύο αλληλομισούμενων μέχρι θανάτου συγγενών: αριστερά, του κομμουνιστή και δεξιά του εθνικιστή | .
Επικαιρότητα

Κινεζικός εμφύλιος ξανά, αλλά στα… Νησιά Φίτζι

Επεισόδιο με διπλωματικές «αβρότητες» (ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων) μεταξύ Κινέζων του Πεκίνου και Κινέζων της Ταϊβάν σε εμπορική εκδήλωση των δεύτερων στη νησιωτική χώρα της Ωκεανίας. Νέοι πύραυλοι στήθηκαν στα παράλια της Κίνας απέναντι από το νησί των «εθνικιστών»
Protagon Team

Πολλοί προεξοφλούν ότι η Ταϊβάν (ή «Εθνικιστική Κίνα», όπως την έμαθαν οι παλαιότεροι) θα γίνει κάποτε η αφορμή για μία περιφερειακή σύγκρουση στην οποία μπορεί και να πρωταγωνιστήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Επειδή οι πληγές, όσον αφορά τους ίδιους τους Κινέζους, είναι παλιές, εμφυλιοπολεμικές, ανοιχτές, ενώ και οι σημερινές οικονομικές και γεωπολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι δεδομένες και όλο γιγαντώνονται.

Κανείς δεν περίμενε, ωστόσο, ότι οι πρώτες αψιμαχίες θα γίνονταν πάνω από μία τούρτα σε δεξίωση και σε εξωτικό τόπο, στα ουδέτερα και γαλήνια Νησιά Φίτζι, και ότι οι Αμερικανοί θα ήταν αμέτοχοι.

Η εθνική γιορτή της Ταϊβάν, που εορτάστηκε σε ένα ξενοδοχείο στη Σούβα, πρωτεύουσα των Φίτζι, προκάλεσε την έκρηξη των Κινέζων του Πεκίνου και έτσι έπεσαν γροθιές μεταξύ εριτίμων και αβρών κατά τα λοιπά διπλωματών.

Σύμφωνα με την εκδοχή των Κινέζων της Ταϊβάν, στον χώρο της εκδήλωσης προσήλθαν, ακάλεστοι φυσικά, δύο διπλωμάτες εκ Πεκίνου. Ο ρόλος που τους είχε ανατεθεί από το κόμμα-κράτος ήταν η βιντεοσκόπηση των διαδραματιζομένων εκεί και κυρίως των προσώπων τα οποία παρευρίσκοντο.

Οι «κόκκινοι» Κινέζοι πήγαν ακάλεστοι στην εκδήλωση του Εμπορικού Γραφείου της Ταϊβάν στα Φίτζι, με σκοπό να «καταγράψουν» τα πρόσωπα όσων συμμετείχαν (The Taipei Trade Office in Fiji)

Οι άνθρωποι του Εμπορικού Γραφείου της Ταϊβάν, το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση, ζήτησαν από τους «κόκκινους» Κινέζους να αποχωρήσουν, όμως εκείνοι αντέδρασαν με γροθιές σαν «χούλιγκαν».

Σύμφωνα με την εκδοχή των Κινέζων του Πεκίνου, για όλα έφταιγε η τούρτα: «Ηταν διακοσμημένη με την ψευδο-κινεζική σημαία της Ταϊβάν». Ε, και; Ηταν αυτό αρκετό για να πέσει μπουνίδι; Οχι, υπήρχαν και άλλα: «Η Ταϊβάν επιμένει να παραβιάζει την αρχή ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα, υπονοώντας ότι υπάρχουν δύο».

Η παραπάνω αρχή, εννοείται, είναι επινόηση των κυβερνώντων στο Πεκίνο.

Μποξ γύρω από μία τούρτα φαντάζει κωμική σκηνή και μπορεί και να είναι. Ομως το θέμα είναι ότι το νησί στη Θάλασσα της Κίνας μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης, το οποίο κάποτε αποτέλεσε το καταφύγιο των ηττημένων του κινεζικού εμφυλίου πολέμου και πλέον διοικείται από δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία, υφίσταται διαρκώς τη διεθνή απομόνωση που προωθεί το Πεκίνο.

Το γραφικό επεισόδιο στα Φίτζι δείχνει την απροκάλυπτη εχθρότητα που χαρακτηρίζει ακόμη κάθε επαφή μεταξύ των δύο μερών.

Η Ταϊβάν δεν έχει αναγνωριστεί παρά από ελάχιστα κράτη, ωστόσο διατηρεί εμπορικές αντιπροσωπείες σε δεκάδες. Φιλοδοξεί να αναγνωριστεί από περισσότερα έθνη σαν «Δημοκρατία της Κίνας», όμως το Πεκίνο, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία του, κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τέτοια εξέλιξη.

Το μπούλινγκ  στα διεθνή φόρα εις βάρος της Ταϊβάν είναι μία από τις δεδομένες πρακτικές της «Λαϊκής» Κίνας.

Οι πύραυλοι δεν είναι τούρτες
Οι νέοι κινεζικοί πύραυλοι DF-17 στοχεύουν την Ταϊβάν (YouTube)

Σε επίπεδο κανονικών οπλικών συστημάτων που συνιστούν πραγματική απειλή, το Πεκίνο δεν διαθέτει βέβαια μόνο διπλωματικούς γρόνθους. Οπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post, νέες συστοιχίες πυραύλων DF-17 έχουν στηθεί στα παράλια της Κίνας, απέναντι από την Ταϊβάν, σε βάσεις του λεγόμενου Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Προς το παρόν συνιστούν μόνο μία ισχυρή ψυχολογική πίεση προς την κυβέρνηση της Ταϊβάν, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την «αρχή» του Πεκίνου περί μίας και μοναδικής Κίνας στον χάρτη της Γης. Ετσι οι στρατιωτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα παράτολμης δράσης από πλευράς Πεκίνου, δηλαδή μιας εισβολής στο νησί των «εθνικιστών»

Σε τέτοια τυχοδιωκτική περίπτωση (που θα επισύρει σίγουρα την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ) η αποστολή των DF-17 θα είναι η καταστροφή των κέντρων διοίκησης της Ταϊβάν και η διάλυση της άμυνάς της, κυρίως των βάσεων της αεροπορίας.

Οι νέοι κινεζικοί πύραυλοι αντικατέστησαν στις ακτές τους παλιούς πυραύλους DF-11 και DF-15. Εχουν μέγιστη εμβέλεια 2.500 χιλιόμετρα.