Καρέ της 11ης Μαΐου 2018, με πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας σε σχηματισμό: εικονίζονται δύο μαχητικά Su-35 και ένα βομβαρδιστικό H-6K | Global Times / China Military
Επικαιρότητα

Κινεζικό πολεμικό σμήνος «σκοτείνιασε» την Ταϊβάν

Το Πεκίνο έστειλε να πετάξουν γύρω από το νησί 28 αεροσκάφη κάθε είδους -μαχητικά, βομβαρδιστικά, αναγνωριστικά, ηλεκτρονικού πολέμου, ανθυποβρυχιακά- ώστε να «απαντήσουν» με τον πιο σαφή τρόπο στην παραίνεση του G7 για ειρήνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Protagon Team

Το κινεζικό καθεστώς εντείνει τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν (και στους συμμάχους της, βασικά στις ΗΠΑ) με σκοπό να την προσαρτήσει, καθώς θεωρεί αυτήν τη νησιωτική χώρα εξ ορισμού αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού κράτους. Οπως επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα δημοσιογραφικά εργαλεία της Κίνας (από τους Global Times), στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε ολόκληρη αεροπορική επιχείρηση πάνω από το «νησί των εθνικιστών» (αυτός ήταν ο προσδιορισμός της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου).

Ο Ντανίλο Τάινο έγραψε στην Corriere della Sera ότι το συγκεκριμένο μιλιταριστικό επεισόδιο ήλθε σαν αντίδραση στις επισημάνσεις του G7 όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ειδικώς την Ταϊβάν. Το τελικό ανακοινωθέν των οικονομικών γιγάντων της Δύσης υπενθύμιζε με κατηγορηματικότητα την «ανάγκη ειρήνης και σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν» και τη σημασία των καλοπροαίρετων διαπραγματεύσεων για τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η Κίνα απάντησε με δυναμισμό. Επειδή ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να κλείσει επί ημερών του και για πάντα το «θέμα Ταϊβάν».

Με τέτοια προσήλωση στον στόχο, αν κάτι διακυβεύεται εκεί, αυτό είναι ακριβώς η ειρήνη. Ενας πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας στη θάλασσα δεν είναι απίθανος για τον αρθρογράφο που επικαλείται και τους γεωπολιτικούς αναλυτές: «Τα νερά της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή στον πλανήτη». Εξάλλου και η αμερικανική δραστηριότητα εκεί είναι περισσότερο έντονη πια. Το αμερικανικό πρόσχημα για τις δικές τους μιλιταριστικές κινήσεις είναι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, το κινεζικό επιτελείο έστειλε ένα σμήνος να πετάξει πέριξ της Ταϊβάν, αποτελούμενο από συνολικά 28 πολεμικά αεροσκάφη: ήταν 14 μαχητικά J-16, έξι μαχητικά J-11, τέσσερα βομβαρδιστικά H-6, δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης KJ-500, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Y-8 και ένα ανθυποβρυχιακό. Ολα τους εισήλθαν στη λεγόμενη «ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν», μάλιστα ορισμένα πέταξαν μέσω του καναλιού Μπάσι, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ηταν η μεγαλύτερη επίδειξη κινεζικής αεροπορικής ισχύος των τελευταίων χρόνων.

Οι Κινέζοι λένε ότι έτσι απαντούν στις «αμερικανικές προκλήσεις» στο νησί και δηλώνουν ότι παρακολουθούν την κίνηση του Ronald Reagan Carrier Strike Group, της συνδυαστικής δύναμης (σκάφη και αεροπλάνα) του αμερικανικού Ναυτικού η οποία την περασμένη Δευτέρα έπλευσε μέσω του Μπάσι και εισήλθε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αμερικανικό Carrier Strike Group (Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων) σε ανάπτυξη και υπό τη διοίκηση του πυρηνικού αεροπλανοφόρου «Ronald Reagan»
Τα πυρηνικά οπλοστάσια

Εν τω μεταξύ η σουηδική ερευνητική ομάδα SIPRI μόλις δημοσίευσε τον κατάλογο των αλλαγών που έχουν επέλθει στα πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων. Βάσει των δημοσιευθέντων προκύπτει ότι οι ΗΠΑ μείωσαν τις πυρηνικές κεφαλές τους από 5.800 (το 2019) σε 5.550, ωστόσο εκσυγχρονίζουν το στοκ τους. Η Ρωσία μείωσε επίσης τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών της από 6.365 σε 6.255. Η Κίνα, αντιθέτως, αύξησε το πυρηνικό οπλοστάσιό της και έφθασε στις 350 (από 320) πυρηνικές κεφαλές. Η Βρετανία πέρσι έφθασε το στοκ της στις 225 πυρηνικές κεφαλές (από 215), με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι επιθυμεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός τους, να γίνουν 260.

Ολα τα παραπάνω ισχύουν μέχρι νεωτέρας και ανεξαρτήτως των όποιων αποφάσεων λαμβάνει κάθε φορά το G7 ή οποιοσδήποτε άλλος διεθνής φορέας.

Διαβάστε: Διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών υιοθέτησαν Μπάιντεν και Πούτιν