Ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας ετοιμάζεται να ανοίξει ένα παράρτημα στην καρδιά της βρετανικής ακαδημαϊκής ζωής, μόλις λίγους μήνες μετά το κάλεσμα του Προέδρου Ξι Ζιν Πινγκ στα κινεζικά πανεπιστήμια να μετατραπούν σε «προπύργια εξουσίας του κομμουνιστικού κόμματος», σύμφωνα με τον Guardian. Όπως και ο Ιωσήφ Στάλιν το 1932, ο Ξι, τον οποίο φιλελεύθεροι επιστήμονες κατηγορούν για σοβαρή καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, αποκάλεσε τους εκπαιδευτικούς «μηχανικούς της ανθρώπινης ψυχής» των οποίων «ιερή αποστολή» είναι να βοηθήσουν τους μαθητές «να βελτιώσουν την ιδεολογική ποιότητα [και] την πολιτική συνείδηση».
Το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου κάποτε ο Μάο Τσε Τουνγκ εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος, θα ανοίξει στην Οξφόρδη ένα παράρτημα της Οικονομικής Σχολής του (Peking University HSBC Business School) η οποία έχει την έδρα της στην πόλη Σεντζεν. Για το λόγο αυτό αγόρασε το Foxcombe Hall, ένα από τα campus του βρετανικού Open University κοντά στην Οξφόρδη. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του σοβαρού οικονομικού περιοδικού Caixin, η συμφωνία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων έκλεισε στα τέλη Φεβρουαρίου και το κινεζικό πανεπιστήμιο έγινε κάτοχος του βρετανικού, έναντι του ποσού των 8,8 εκατ. λιρών (9,35 εκατ. ευρώ).
Η νέα σχολή PHSBC Oxford, η οποία δεν συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι η πρώτη κινεζική οικονομική σχολή εκτός Κίνας και θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2018. Όπως δήλωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Χάι Γουέν, μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Κίνα θα φοιτούν για ένα χρόνο στην Οξφόρδη και στη συνέχεια για άλλο ένα χρόνο στην Κίνα όπου θα έχουν την ευκαιρία να μελετούν από κοντά «την κινεζική οικονομία την χρηματοπιστωτική αγορά και την εταιρική διαχείριση» και να συναντούν κινέζους επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον των δυτικών για την οικονομία και το εμπόριο της Κίνας.
Ο κινέζος κοσμήτορας δήλωσε ακόμη ότι υπήρχαν τρεις ενδιαφερόμενοι, ανάμεσά τους και ένα κολέγιο της Οξφόρδης που δεν το κατονόμασε, αλλά η «πολύ δελεαστική τιμή» που πρόσφεραν οι Κινέζοι δεν επέτρεψε στους πωλητές να αρνηθούν. Η εξαγορά κατέστη δυνατή χάρη στους στενούς δεσμούς του HSBC Business School με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο επέτρεψε «την επίσπευση της μεταφοράς των χρημάτων που απαιτούνται για την αγορά» παρά τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που επιβάλλονται από το Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να βγάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι η ψήφος των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ που είχε σαν συνέπεια την κατακόρυφη πτώση της λίρας στερλίνας έναντι του κινεζικού γιουάν, βοήθησε επίσης τους αγοραστές.
Το δημοσίευμα του Caixin αναφέρει ακόμη ότι η απόφαση του κινεζικού πανεπιστημίου να επεκταθεί στην «πόλη με τους ονειρεμένους πύργους» ελήφθη αφού το Πεκίνο μελέτησε φιλόδοξα σχέδια για την ενίσχυση της θέσης της Κίνας στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το οποίο κατατάχθηκε πρόσφατα 29ο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, έχει λάβει δισεκατομμύρια γιουάν από την κυβέρνηση της Κίνας για να «βελτιώσει τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του και να προσλάβει διδακτικό προσωπικό από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού ώστε να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του».
Τα τελευταία 15 χρόνια, εξάλλου, διάσημα βρετανικά κολέγια έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την ηπειρωτική Κίνα ανοίγοντας παραρτήματα σε διάφορες πόλεις ενώ και βρετανικά πανεπιστήμια όπως τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Λίβερπουλ λειτουργούν ήδη στην Κίνα ενώ ανακοινώθηκε ότι και το πανεπιστήμιο του Λέστερ θα δημιουργήσει σύντομα το δικό του παράρτημα.
Η Κίνα διαθέτει δύο πανεπιστήμια στη λίστα με τα 40 καλύτερα του κόσμου. Παρόλα αυτά τα ανώτερα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προτιμούν να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Η Ξι Μινγκζε, η κόρη του Ζιν Πινγκ, για παράδειγμα σπούδασε στο Χάρβαρντ, ενώ ο Μπο Γκουαγκουά γιος του Μπο Σιλάι ανώτατου στελέχους του κόμματος που φυλακίστηκε κατηγορούμενος για διαφθορά κόμματος Bo Xilai, σπούδασε στην Οξφόρδη.
Τώρα κάποιοι από αυτούς ίσως προτιμήσουν το «δικό» τους PHSBC Oxford που στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό πύργο που υπήρξε κατοικία ενός άγγλου ευγενούς. Το Foxcombe Hall δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900 από τον λόρδο Ράνταλ Μπέρκλεϊ σε μια περιοχή με υπέροχη θέα στην εξοχή και στους πύργους της Οξφόρδης. Τέλη της δεκαετίας του 1960 έγινε κολέγιο και από το 1976 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Open University, ενός από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς της Βρετανίας.