Σημαιοστολισμένη η Ταϊπέι στην προεκλογική περίοδο – οι εκλογές θα δείξουν τι θέλουν οι ντόπιοι σε σχέση με την Κίνα και τις φιλοδοξίες της να «καταπιεί» το νησί | REUTERS/Ann Wang
Επικαιρότητα

Κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια στον ουρανό της Ταϊβάν

Τη συνταγή που προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σινοαμερικανικές σχέσεις δοκιμάζει το Πεκίνο και πάνω από την Ταϊπέι. Οι Ταϊβανέζοι έχουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου και ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να τις επηρεάσει
Protagon Team

Τις… υπερπτήσεις κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών στην Ταϊβάν (συνολικά έξι μπαλόνια μέτρησε ο στρατός της) έκρινε ως μέσα άσκησης πίεσης στους νησιώτες ψηφοφόρους η Corriere della Sera σε σχετικό σημείωμά της. Η ιστορία με τα κινεζικά μπαλόνια στις ΗΠΑ, δηλαδή, επαναλαμβάνεται τώρα, αυτήν τη φορά με στόχο την πρόκληση φόβου και δέους στο εκλογικό σώμα. Ως γνωστόν, οι Ταϊβανέζοι έχουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου.

Φυσικά, όπως καταγγέλλουν οι ταϊβανέζοι κυβερνητικοί, ούτε οι λεγόμενοι στρατηγικοί στόχοι, οι στρατώνες, τα αεροδρόμια, κ.λπ., αφήνουν ασυγκίνητα τα μπαλόνια του Πεκίνου. Η κρισιμότητα, πάντως, της κάλπης είναι δεδομένη, διότι από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η στάση που θα κρατήσει το νησί απέναντι στον διακηρυγμένο και «αναπόφευκτο» στόχο του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ (πρωτοχρονιάτικο μήνυμα) να ενσωματώσει την Ταϊβάν στον εθνικό κορμό το ταχύτερο δυνατόν.

Οι Κινέζοι στοχεύουν να επηρεάσουν υπέρ της Κίνας την ψηφοφορία, λοιπόν. Το οποίον σημαίνει, έγραψαν οι Ιταλοί, ότι πρέπει να αποφευχθεί νέα νίκη του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), το οποίο τείνει προς την ανεξαρτησία. Οι κινεζικές πιέσεις δεν περιορίζονται, βέβαια, στα μπαλόνια, αφού τους τελευταίους μήνες και τα πλοία και τα αεροπλάνα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη θάλασσα και στον ουρανό της Ταϊβάν.

Κατά το παρελθόν τέτοια απειλητική στρατηγική, με αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα, δεν είχε αποβεί προς όφελος της Κίνας. Μάλιστα κατάφερε να επιτύχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού ώθησε τους Ταϊβανέζους στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας τους. Ομως σήμερα τα πάντα είναι αβέβαια. Και απόδειξη αυτού είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας στο νησί αφορά τη διαφθορά των ντόπιων πολιτικών περισσότερο, παρά τις σχέσεις με την Κίνα.

Τα κινεζικά μπαλόνια, που φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 χιλιόμετρα και συνιστούν κίνδυνο για τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών, οπωσδήποτε δημιουργούν και πρόβλημα στον ταϊβανέζικο στρατό. Ομως έτσι έχουν τα πράγματα, αφού η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «εσωτερικό πρόβλημά της» και φρονεί ότι μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την εκπλήρωση των στόχων της.