Η Ρωσία παίζει πολύ επικίνδυνα παιχνίδια στη Μαύρη Θάλασσα: αυτό προειδοποιεί ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να διακινδυνεύσει μια γενικευμένη σύρραξη με το ΝΑΤΟ, σταματώντας πλοία στα διεθνή ύδατα και προσπαθώντας να επιβάλει οικονομικό αποκλεισμό στην Ουκρανία.
Ο Σταυρίδης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη από το 2009 ως το 2013, είπε στο Politico ότι οι κλιμακώσεις στη θάλασσα –συμπεριλαμβανομένου του επεισοδίου της περασμένης Κυριακής, όταν ρωσικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν σε τουρκικό πλοίο– ίσως αναγκάσουν τους συμμάχους της Ουκρανίας να παρέμβουν πιο δραστικά ώστε να μην επιτύχει η Μόσχα τον σκοπό της.
«Οι ρωσικές πρακτικές στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν τεράστιο και πολύ σοβαρό κίνδυνο να κλιμακωθεί σε κανονικό πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Σταυρίδης και συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί να δίνει τόσα χρήματα και όπλα στην Ουκρανία για να τη δει τελικά να στραγγαλίζεται οικονομικά.
Την Τρίτη 15 Αυγούστου το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ρωσικά πλοία είχαν ρίξει προειδοποιητικές βολές πριν ρώσοι ναύτες και αξιωματικοί επιβιβαστούν στο «Şükrü Okan», ένα μεταφορικό πλοίο με σημαία του Παλαού, το οποίο οι Ουκρανοί είπαν ότι είναι τουρκικό. Η «επιθεώρηση» έγινε ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας, στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα. Ο Σταυρίδης είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν «πειρατεία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία κάνει τα πάντα για να αποκόψει την Ουκρανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο ναύαρχος πρόσθεσε ότι αν αυτό συνεχιστεί, το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να παρέμβει, κρατώντας ανοιχτό με κάθε μέσον ένα θαλάσσιο διάδρομο και προστατεύοντας τα πλοία που πηγαινοέρχονται στο λιμάνι της Οδησσού.
Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώθηκε αφότου η Ρωσία αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον Ιούλιο και προειδοποίησε ότι τα πλοία που θα πιάνουν στα ουκρανικά λιμάνια θα αντιμετπίζονται ως πολεμικά.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, είπε ότι η κίνηση αυτή της Ρωσίας «ήταν πολύ επικίνδυνη για την ειρήνη στη Μαύρη Θάλασσα» και έθεσε το ΝΑΤΟ σε αυξημένη ετοιμότητα στην περιοχή. Εάν οι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ενώσουν τις δυνάμεις τους, ο Σταυρίδης λέει ότι ο ρωσικός στόλος θα βρεθεί σε «μειονεκτική θέση».
Η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να μπει ξανά στη συμφωνία για τα σιτηρά και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας είπε ότι η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα «δεν είναι προς όφελος κανενός».