Φτάνει ενάμισης μήνας στην πολιτική για να αλλάξει κάτι που φαίνεται δεδομένο και παγιωμένο; Μια μάτια στα πρωτοσέλιδα της κομματικής «Αυγής» δείχνει ότι φτάνει και περισσεύει.
Στις 11 Φεβρουαρίου το πρωτοσέλιδο έγραφε: «Συνταγή Νοβάρτις για τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ». Χθες, 28 Μαρτίου, έγραφε: «Πρόσκληση Τσίπρα σε Γεννηματά».
Τι άλλαξε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε μόλις 45 ημέρες; O Αλέξης Τσίπρας μετά την αποδοχή της πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και την πολυσυζητημένη πρόσκληση του επικεφαλής του Ποταμιού στο Μαξίμου, συναίνεσε και στον διάλογο με τη Φώφη Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η γενναία τομή που χρειάζεται ο τόπος δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερες και αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας «προοδευτικής τομής», μιας προοδευτικής συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, κάνοντας άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει – μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας».
Αμεση ήταν και η ανταπάντηση της Χαριλάου Τρικούπη όπου κεντρικά στελέχη σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Εμείς με τις προτάσεις μας αναγκάσαμε τον Πρωθυπουργό να κινηθεί εντός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ εκείνος μέχρι πρόσφατα μιλούσε μέχρι και για “Λαϊκό Σύνταγμα”. Το τι είναι προοδευτικό και τι όχι θα το καταλάβει στη Βουλή».
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η κυρία Γεννηματά δεν σκοπεύει να διαβεί το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντήσει τον κ. Τσίπρα, αλλά θα προσπαθήσει να τον φέρει στη Βουλή.
Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει εδώ. Ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης, ο Πάνος Σκουρλέτης, πήρε θάρρος και μίλησε θετικά για μια συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής κάνοντας παράλληλα και υποδείξεις για τα «βαρίδια» που πρέπει να φύγουν, αναφερόμενος στους Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.
Ούτε αυτή η δήλωση όμως έμεινε αναπάντητη, καθώς ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, σήκωσε το γάντι για το Κίνημα Αλλαγής: «Το μεγαλύτερο βαρίδι για τη χώρα είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που και ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης εκπροσωπεί μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του» σχολίασε.
Μάλιστα σημείωσε, ότι «από αυτό το βαρίδι ένας τρόπος υπάρχει για να απαλλαγεί η χώρα: οι εκλογές». Θέλοντας δε να κλείσει και τα περί «συνεργασίας», υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ούτε πρότεινε συνεργασία, ούτε είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί.
Μετωπική Βενιζέλου – Γεννηματά
Η πρόταση για αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε η κυρία Γεννηματά και η πρωτοβουλία της να στείλει σχετικές επιστολές σε όλα πολιτικά κόμματα –πλην φυσικά της Χρυσής Αυγής– την έφερε απέναντι στον προκάτοχό της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα; Αυτές οι κινήσεις, δημιουργούν στρατηγική σύγχυση, διότι εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των θεσμών, καλείς την κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει εάν συμφωνεί και εάν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος. Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Παρά το γεγονός ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη εξηγούσαν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά ακολουθεί σχετική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, η αντιπαράθεση δεν άργησε να πάρει έκταση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή στον ραδιοσταθμό «Θέμα FM 104,6» και ερωτηθείς για τις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για την συνταγματική αναθεώρηση, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική αναθεώρηση.
«Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, αρκεί να υπάρχει ανάλογο πολιτικό περιβάλλον που να επιτρέπει και να ευνοεί τις συγκλίσεις. Το 2008 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για βαθιές τομές. Θεωρώ ότι ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά και θεσμικά μπορεί να βρει λύσεις και να υιοθετήσει μια ενιαία στρατηγική για όλα τα σημαντικά θέματα» ήταν η απάντηση του.
Ο Γιώργος Καμίνης –που ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου γνωρίζει καλά τό ζήτημα– ακολούθησε την πάγια τακτική του, να μην σηκώνει τους τόνους για θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την ενότητα του νεογένητου φορέα. Tο γεγονός ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά ήρθε μετά από έγκριση του συνεδρίου, τον οδήγησε στο να μην εκφράσει διαφωνίες.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή στην ιστοσελίδα του, ανέφερε 11 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. «Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα» υπογράμμισε.
Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς τακτικισμούς. Θετικός, σύφωνα με πληροφορίες, είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος άλλωστε στο παρελθόν είχε καταθέσει σχετικές προτάσεις, πολύ κοντά στην λογική όσων κατατέθηκαν.
Σβήνουν και γράφουν ονόματα για την ΚΕ
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να τους φλερτάρει επίμονα και τις διαφωνίες στο εσωτερικό να παραμένουν και μετά το συνέδριο, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν τώρα να λύσουν και τα οργανωτικά. Η Κεντρική Επιτροπή που θα αποτελείται από τα στελέχη που θα διορίσουν τα κόμματα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση της θα έχει οριστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα σβήνουν και γράφουν, μέχρι να αποφασίσει ο καθένας ποια στελέχη του θα συμμετέχουν στο όργανο ενώ προκύπτουν καθυστερήσεις καθώς προκαλούνται εντάσεις από πρόσωπα που βρίσκονται εκτός σχεδίων, με συνέπεια να αλλάζουν τα δεδομένα. Μέχρι στιγμής μόνο η ΔΗΜΑΡ έχει ανακοινώσει τα μέλη της στην ΚΕ τα οποία προέκυψαν μετά από εσωκομματικές εκλογές. Την ίδια ώρα, ακούγονται ήδη ονόματα για την θέση του γραμματέα, αλλά όπως τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη καμία επίσημη κουβέντα δεν έχει γίνει ακόμα.
Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής έχει να αντιμετωπίσει αρκετές «κινήσεις φιλίας», ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν εκδηλώσεις που σηματοδοτούν το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και προσεγγίζουν στελέχη της. Πάντως, μέχρι τώρα οι του Κινήματος δεν δείχνουν να «τσιμπάει το δόλωμα» και όπως όλα δείχνουν ενάμιση μήνας και μερικές κινήσεις τακτικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν για να αλλάξουν τα δεδομένα.