Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ζωοτροφή κυριολεκτικά «από το πουθενά», όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, οι ερευνητές μετέτρεψαν απόβλητα αερίων του άνθρακα σε πρωτεΐνη που μπορεί να παραχθεί μαζικά. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα τεχνολογικό επίτευγμα που μπορεί να βοηθήσει την Κίνα να περιορίσει τόσο την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φασολιών σόγιας, που έπειτα από επεξεργασία χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, όσο και τις εκπομπές αερίων άνθρακα.
Ερευνητές του κέντρου Βιολογικής Τεχνολογίας Beijing Shoulang και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διατροφής της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας «νέας πηγής πρωτεΐνης», όπως τη χαρακτηρίζουν. Οι ερευνητές συνέθεσαν ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας, που όλα αποτελούν βιομηχανικά υποπροϊόντα. Σε πρώτη φάση, οι ποσότητες της πρωτεΐνης που παράχθηκαν με αυτή τη διαδικασία είναι μικρές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι με την κατασκευή των κατάλληλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μπορούν να παράγονται εκατομμύρια τόνοι αυτής της νέας πρωτεΐνης.
Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας, που στηρίζει τη συγκεκριμένη έρευνα, αναφέρει ότι για τη δημιουργία αυτής της συνθετικής πρωτεΐνης από τα αέρια του άνθρακα χρειάστηκε μια διαδικασία που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα. Μάλιστα, το υπουργείο χορήγησε αμέσως την απαραίτητη πιστοποίηση προϊόντος σε αυτή τη νέα πρωτεΐνη. H εφημερίδα People’s Daily, που αποτελεί όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρει ότι υπάρχει μια βιομηχανία παραγωγής ατσαλιού στην επαρχία Χεμπέι, στην οποία μπορεί να παράγεται ετησίως ποσότητα 5.000 τόνων της νέας πρωτεΐνης.
«Είναι ένα νέο μοντέλο, που ανατρέπει τον παραδοσιακό τρόπο δημιουργίας φυσικής πρωτεΐνης. Η νέα μέθοδος δεν ανταγωνίζεται την τροφή του ανθρώπου και δεν χρειάζεται να χάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή της πρωτεΐνης. H καινοτομία αυτή αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη βιομηχανία των ζωοτροφών και για την προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών αερίων» δηλώνει ο Ντάι Ξιάοφενγκ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Η Κίνα κάνει τις μεγαλύτερες εισαγωγές φασολιών σόγιας στον κόσμο, αφού αγοράζει περίπου 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως για χρήση ως ζωοτροφή. Η ανάγκη της Κίνας για αυτές τις εισαγωγές αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές και μια αχίλλειο πτέρνα της στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεοφυείς εταιρείες που αξιοποιούν τις μεθόδους της συνθετικής βιολογίας για να δημιουργήσουν ζωοτροφές χρησιμοποιώντας απόβλητα αερίων, αλλά καμία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι έφτασε στο τέλος της διαδρομής, όπως το έκαναν οι κινέζοι ερευνητές.