454
Κάτοικοι του Τσεντσόου, πρωτεύουσας της επαρχίας Χενάν, προσπαθούν να διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο | China Daily via REUTERS

Κίνα: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε βαγόνι του μετρό που πλημμύρισε από τις «βροχές της χιλιετίας»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 11:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/07/2021, 10:43
Κάτοικοι του Τσεντσόου, πρωτεύουσας της επαρχίας Χενάν, προσπαθούν να διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο
|China Daily via REUTERS

Κίνα: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε βαγόνι του μετρό που πλημμύρισε από τις «βροχές της χιλιετίας»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 11:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/07/2021, 10:43

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο, όταν πλημμύρισαν στοές του μετρό στην πόλη Τσεντσόου, στην κεντρική Κίνα.

Η πόλη γνώρισε «σειρά σπάνιων και σφοδρών καταιγίδων», οι οποίες «προκάλεσαν συσσώρευση υδάτων στο μετρό της Τσεντσόου», ανέφεραν αξιωματούχοι του δήμου μέσω του κινεζικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo, προσθέτοντας πως άλλοι πέντε επιβάτες τραυματίστηκαν.

Τα θύματα, πάντως, αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα. Αλλοι 21 άνθρωποι πνίγηκαν σε άλλα σημεία της πόλης, ανεβάζοντας τον συνολικό επίσημο αριθμό στους 33, ενώ οκτώ άτομα αγνοούνται.

Στο Διαδίκτυο ανέβηκαν από τα κινητά επιβατών στο μετρό συγκλονιστικά βίντεο, με τον κόσμο να βρίσκεται στο νερό μέχρι τον λαιμό, μέσα σε βαγόνι συρμού, ενώ έξω από το παράθυρο το νερό έρρεε στις ράγες του μετρό.

 

Πολλοί από τους εγκλωβισμένους απηύθυναν εκκλήσεις για βοήθεια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενας από τους επιβάτες έγραψε ότι διασώστες άνοιξαν τη σκεπή του βαγονιού προκειμένου να σώσουν τους επιβάτες. Αλλες εικόνες δείχνουν έναν επιβάτη να κάθεται στη σκεπή ενός βαγονιού, το οποίο είναι μισοβυθισμένο στα νερά.

Η Τσεντσόου, μητρόπολη 10 εκατ. κατοίκων, σε απόσταση 700 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πεκίνου, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των βροχοπτώσεων στην επαρχία Χενάν.

Σχεδόν 376.000 κάτοικοι της πόλης Τσεντσόου απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις εστίες τους.

Πάνω από 2.000.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει και η μέχρι στιγμής εκτίμηση για τις υλικές ζημιές είναι πως φθάνουν σε αξία τα 1,22 δισεκ. γιούαν (160 εκατ. ευρώ).

Πλημμυρισμένος δρόμος στην Τσεντσόου

Ο κινεζικός στρατός προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να καταρρεύσει φράγμα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες πλημμύρες.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

«Φράγματα έχουν σπάσει προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς, θανάτους και ζημιές. Η κατάσταση λόγω των πλημμυρών είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Κίνας κήρυξαν το σύνολο της χώρας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού εξαιτίας των πλημμυρών.

Φράγμα κινδυνεύει με κατάρρευση

Στην επαρχία Χενάν, κοντά στην παλιά πρωτεύουσα Λουογιάνγκ, ένα φράγμα κινδυνεύει να σπάσει, ανακοίνωσε ο στρατός, μετά την εμφάνιση ενός ρήγματος 20 μέτρων. Στην πόλη αυτή, που βρίσκεται δυτικά της Τσεντσόου, ζουν περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι.

Το φράγμα Γιχετάν «μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο στρατός.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ποταμών της επαρχίας προκειμένου να τοποθετήσουν σακιά με άμμο στις όχθες τους για να αποτραπεί η υπερχείλισή τους.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή είναι οι σφοδρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και 60 χρόνια, από τότε που διατηρούνται αρχεία για τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Οι πλημμύρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 1998 στις περιοχές που διατρέχει ο ποταμός Γιανγκτσέ πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Τσεντσόου όπως και η Λουογιάνγκ βρίσκονται κοντά στον Κίτρινο ποταμό, από την υπερχείλιση του οποίου έχουν σημειωθεί οι φονικότερες πλημμύρες στην ιστορία της Κίνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...