Ο Σι Τζινπίνγκ σε επίσκεψή του σε δημοτικό σχολείο του Πεκίνου, τον Μάιο | EPA/XINHUA/WANG YE
Επικαιρότητα

Κίνα: Την «αγάπη για την πατρίδα» θα διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία

Ο νόμος για την πατριωτική εκπαίδευση, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ψηφίστηκε την Τρίτη από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο στο Πεκίνο και υποχρεώνει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα «να παραδίδουν υψηλής ποιότητας μαθήματα ιδεολογικής και πολιτικής θεωρίας»
Protagon Team

Η Κίνα ψήφισε έναν νέο νόμο που επιβάλλει την «πατριωτική εκπαίδευση» στα σχολεία της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική την προώθηση της «αγάπης για την πατρίδα» από τους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, καθιστά παράνομη την αμφισβήτηση της εκδοχής της Ιστορίας που προπαγανδίζει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο νόμος για την πατριωτική εκπαίδευση, ο οποίος τίθεται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ψηφίστηκε την Τρίτη από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο στο Πεκίνο. Θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, ορισμένοι από τους οποίους φεύγουν στο εξωτερικό λόγω του προπαγανδιστικού τόνου του άλλοτε φιλελεύθερου εκπαιδευτικού συστήματος, μετά την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από το Πεκίνο το 2019.

«Η νομοθεσία αντανακλά τις προσδοκίες του κοινού για την προώθηση της πατριωτικής εκπαίδευσης, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιρροών ορισμένων κοινωνικών σκέψεων, όπως ο ιστορικός μηδενισμός, τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Ορισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι πατριωτισμός».

Οπως σημειώνουν οι Times, ο ιστορικός μηδενισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για απόψεις και ερμηνείες που αμφισβητούν ή έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή της Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, «τα σχολεία όλων των επιπέδων και τύπων θα πρέπει να ενσωματώνουν την πατριωτική εκπαίδευση σε όλη τη διαδικασία της σχολικής εκπαίδευσης, να παραδίδουν υψηλής ποιότητας μαθήματα ιδεολογικής και πολιτικής θεωρίας».

Η πατριωτική εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην τάξη: «Οι γονείς ή άλλοι κηδεμόνες των ανηλίκων θα πρέπει να ενσωματώνουν την αγάπη για την πατρίδα στην οικογενειακή διαπαιδαγώγηση, να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τα σχολεία κατά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων πατριωτικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας και να καθοδηγούν και να ενθαρρύνουν τους ανηλίκους να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες πατριωτικής εκπαίδευσης», αναφέρει ο νόμος.

Περιλαμβάνει επίσης έναν κατάλογο αδικημάτων που υπόκεινται σε τιμωρία, από την «προσβολή της αξιοπρέπειας» της εθνικής σημαίας και του εθνικού ύμνου, «την άρνηση των πράξεων» όσων έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως «ήρωες και μάρτυρες» και την «άρνηση επιθετικών πολέμων, επιθετικότητας και πράξεων σφαγής».

Η έννοια της πατριωτικής εκπαίδευσης δεν είναι καινούργια στην Κίνα. Ο νέος νόμος αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Σι Τζινπίνγκ να κωδικοποιήσει σε νόμο την υπάρχουσα κοινή πρακτική στην κινεζική κοινωνία, σημειώνουν οι Times.

Ο νέος νόμος θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ανάπτυξης «χώρων πατριωτικής εκπαίδευσης» που τιμούν προσωπικότητες και σημαντικές στιγμές της κομματικής ιστορίας σε μουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες μνήμης.

Καθώς ο εκπαιδευτικός νόμος ψηφιζόταν στο Πεκίνο, ο Τζον Λι, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, έδωσε μια ομιλία στην οποία περιέγραψε τις αλλαγές στα σχολεία της επικράτειας.

Στις ογκώδεις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019, κυριαρχούσαν οι νέοι του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν μετά την επιστροφή της περιοχής στην Κίνα το 1997, μετά από έναν αιώνα βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η ύπαρξη μιας γενιάς, που εκπαιδεύτηκε εξ ολοκλήρου υπό κινεζική κυριαρχία, αλλά αντιτάχθηκε σθεναρά στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αποτέλεσε σοκ για τις αρχές του Πεκίνου.

Το 2020, ο Λι, σκληροπυρηνικός υποστηρικτής της Κίνας, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης θα αποτελούσε προτεραιότητα. «Το κύριο καθήκον είναι να την καθαρίσουμε από τα “χαλασμένα μήλα” για να σώσουμε τους μαθητές από την “δηλητηρίαση”», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Οι γενικές σπουδές, ένα πρόγραμμα σπουδών που χρησιμοποιούνταν για την προώθηση της κριτικής σκέψης, θα καταργηθούν στα δημοτικά σχολεία του Χονγκ Κονγκ και θα αντικατασταθούν από τη διδασκαλία της κινεζικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Θα δημιουργηθεί επίσης, γραφείο προώθησης του κινεζικού πολιτισμού, καθώς και ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στην «ανάπτυξη και τα επιτεύγματα» της Κίνας και ένα μουσείο Παράκτιας Αμυνας, το οποίο θα αναδείξει την κινεζική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Λι δήλωσε επίσης ότι το Χονγκ Κονγκ θα θέσει σε ισχύ τη δική του εκδοχή του κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφαλείας, ο οποίος χρησιμοποιείται με επιτυχία για την καταστολή της αντιπολίτευσης στην επικράτεια, από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2020.

«Πρέπει να προφυλαχθούμε από εκείνους που επιδιώκουν να προκαλέσουν σύγκρουση, να παραπληροφορήσουν ή να διαδώσουν φήμες μέσω διαφόρων καναλιών και να παραμείνουμε σε εγρήγορση για πράξεις “ήπιας αντίστασης” σε διάφορες μορφές που μπορούν να υπονομεύσουν τη διακυβέρνηση της χώρας μας», τόνισε.