Βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι DF-41 στη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Τιανανμέν, το 2019 | REUTERS/Jason Lee
Επικαιρότητα

Κίνα: Σπάνια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό

Η εκτόξευση αποτελεί «ισχυρό μήνυμα» με στόχο τον εκφοβισμό των γειτονικών χωρών, σύμφωνα με στρατιωτικό αναλυτή, στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή
Protagon Team

Η Κίνα πραγματοποίησε, την Τετάρτη, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια σπάνια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εξοπλισμένου με μια κεφαλή χωρίς γόμωση, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο σπάνια  αναφέρεται δημοσίως σε αντίστοιχες κινήσεις.

Η εκτόξευση αυτή πραγματοποιείται σ’ ένα πλαίσιο σινοαμερικανικής αντιπαλότητας στον Ειρηνικό, εντάσεων ανάμεσα στη Μανίλα και το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα και εχθρότητας ανάμεσα στις κινεζικές αρχές και στις αρχές της Ταϊβάν -την αυτοδιοικούμενη νήσο που διεκδικεί η Κίνα.

Καμιά λεπτομέρεια δεν γνωστοποιήθηκε για το πού έπεσε ο πύραυλος. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ούτε αν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο ή από την ξηρά.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι από τα ισχυρότερα όπλα στον κόσμο και μπορούν να φέρουν καταστροφικές πυρηνικές κεφαλές.

«Η Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (σ.σ.: ο κινεζικός στρατός) εκτόξευσε με επιτυχία στις 25 Σεπτεμβρίου στις 08:44 (03:44 ώρα Ελλάδας) στην ανοικτή θάλασσα στον Ειρηνικό Ωκεανό, έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που έφερε κεφαλή εκπαίδευσης χωρίς γόμωση. Έπεσε με ακρίβεια στην προκαθορισμένη θαλάσσια ζώνη», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

«Αυτή η εκτόξευση πυραύλου εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα συνήθους εκπαίδευσης της Πυραυλικής Δύναμης», «συμφωνεί με το διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές και δεν στοχεύει συγκεκριμένη χώρα ή στόχο», διευκρίνισε.

«Αυτή η εκτόξευση είναι ένα ισχυρό μήνυμα που αποσκοπεί στον εκφοβισμό όλων», δήλωσε στην Telegraph ο Ντρου Τόμπσον, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας και νυν ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Rajaratnam (RSIS) στη Σιγκαπούρη.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα μήνυμα ότι η Κίνα έχει δυνατότητες πέραν αυτών που έχει ήδη αφήσει να φανούν. Δείχνει ότι έχει ενεργήσει με έναν βαθμό αυτοσυγκράτησης και ότι υπάρχουν όρια στην ανοχή και την ανοχή της».

Η Κίνα πραγματοποιεί εν γένει τέτοιες δοκιμές μέσα στο δικό της εναέριο χώρο, ανέφερε αναλυτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και είναι πιθανόν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που βλέπουμε μια τέτοια δοκιμή», δηλώνει ο Ανκίτ Πάντα, ερευνητής στο Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη, αμερικανική δεξαμενή σκέψης.

Η δοκιμή αυτή «μαρτυρά πιθανόν τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κίνα», κάτι που χρειάζεται περισσότερες δοκιμές, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2023, η Κίνα αναπτύσσει πολύ γρήγορα το απόθεμα των πυρηνικών όπλων της.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο ασιατικός γίγαντας μπορεί να διαθέτει μέχρι το 2030 περισσότερες από 1.000 λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή περίπου τις διπλάσιες απ’ ό,τι σήμερα.

Η Κίνα είχε καταγγείλει αυτά τα στοιχεία, τονίζοντας ότι το πυρηνικό οπλοστάσιό της, μικρό σε σύγκριση με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμεύει αποκλειστικά για την «άμυνά» της.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πρώτο πυρηνική βόμβα, αν δεν δεχθεί το ίδιο επίθεση με τέτοιο όπλο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα το 2023, οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.708 πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία 4.489, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη, της Στοκχόλμης (SIPRI), που υπολόγιζε σε 410 τις πυρηνικές κεφαλές της Κίνας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ιαπωνία δεν είχε προειδοποιηθεί από την Κίνα για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση εκ μέρους της Κίνας» αναφορικά με την εκτόξευση αυτού του πυραύλου, ο οποίος έφερε κεφαλή χωρίς γόμωση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου και η έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του δημιουργούν «σοβαρή ανησυχία».

«Η Κίνα συνέχισε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε αυξημένα επίπεδα και να ενισχύει ευρέως και γρήγορα τις πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητές της», αναπτύσσοντας παράλληλα τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την Ιαπωνία, πρόσθεσε ο Χαγιάσι.

Εξάλλου, η Νέα Ζηλανδία δήλωσε επίσης σήμερα πως η κινεζική δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ήταν «άτοπη και ανησυχητική» και δεσμεύθηκε να διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο βαθμό που θα αποσαφηνισθούν οι λεπτομέρειες.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε επιπλέον πληροφορίες» και «οι ηγέτες του Ειρηνικού έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την προσδοκία τους για μια ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και ασφαλή περιφέρεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του νεοζηλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αυστραλία ζήτησε «εξηγήσεις» για τη δοκιμή, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Αυστραλία ανησυχεί για κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια, που αυξάνει τον κίνδυνο λάθους στην περιοχή και συμβουλεύεται τους περιφερειακούς εταίρους της για το θέμα αυτό», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η δοκιμή «σημειώνεται στο πλαίσιο της ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας, η οποία εξελίσσεται χωρίς τη διαφάνεια και τις διασφαλίσεις που ζητά η περιοχή εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Η Κίνα είχε κάνει δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον νότιο Ειρηνικό τη δεκαετία του 1980. Συνήθως πραγματοποιεί τις δοκιμές των οπλικών συστημάτων της εντός του δικού της εναέριου χώρου, εξήγησε ένας αναλυτής.