Διάφορες μάρκες μαγειρικού σογιέλαιου σε ράφι κινεζικού σουπερμάρκετ | CFOTO/Future Publishing via Getty Images
Επικαιρότητα

Κίνα: Σκάνδαλο με… βρώσιμα πετρελαιοειδή και ορυκτέλαια

Βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων φόρτωσαν και σογιέλαιο. Την υπόθεση δημοσιοποίησε κομματικό έντυπο σε κρίσιμη από πολιτικής απόψεως περίοδο για το ΚΚΚ
Protagon Team

Σκάνδαλο στον κλάδο των τροφίμων αποκάλυψε κομματικό έντυπο στην Κίνα και προκάλεσε σάλο. Η εφημερίδα «Τα νέα του Πεκίνου», ελεγχόμενη από το Κόμμα, δημοσίευσε έρευνα, με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών της ιστορίας κιόλας, η οποία κατέδειξε ότι διάφορα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων πήραν και ορισμένα αγώγια με μαγειρικό λάδι.

Εικάζεται από πλευράς Δυτικών αναλυτών ότι η συγκεκριμένη «αταξία» ήταν γνωστή στους αρμοδίους και επετράπη να δημοσιοποιηθεί λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών  της Τρίτης Ολομέλειας του Κόμματος ώστε να ξεκαθαριστούν κάποιοι λογαριασμοί σε υψηλό επίπεδο…

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες πάντως, η κρατική αγροτοπετρελαϊκή Sinograin και η ιδιωτική διαφόρων δραστηριοτήτων Hopefull Grain and Oil Group, ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνες για τα καταγγελθέντα. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, βέβαια, ανακοίνωσαν ότι θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς.

Είναι άγνωστο ποιοι και πού κατανάλωσαν το σογιέλαιο που φιλοξενήθηκε σε ντεπόζιτα πετρελαιοειδών, πάντως ο κόσμος ανησύχησε πολύ. Τα νέα εξόργισαν τους Κινέζους επειδή έχουν βαθιά ριζωμένους φόβους που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Τα σχετικά περιστατικά, άλλωστε, δεν είναι και λίγα.

Το 2007 πέθαναν πέντε άτομα από φαρμακευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα μεν από την υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων, ωστόσο ακατάλληλα. Το 2008 έξι μωρά πέθαναν και άλλα 300.000 ασθένησαν από μολυσμένο βρεφικό γάλα. Το 2013 περισσότερα από 16.000 γουρούνια βρέθηκαν ψόφια στον ποταμό από τον οποίο υδροδοτείται η μεγαλούπολη Σανγκάη. Το 2014 ακατάλληλο κρέας διακινήθηκε στην αγορά, ιδίως σε φαστφουντάδικα. Πέρυσι ένας μαθητής βρήκε ένα κεφάλι αρουραίου στο σχολικό γεύμα του, κ.ά. Εξ όλων αυτών συμπεραίνεται ότι οι έλεγχοι στον κλάδο είναι πλημμελείς.