Με ένα παιγνιώδες κείμενο που διακωμωδεί την εξωτική για τον Δυτικό παρλιαμενταρισμό Δημοκρατία της Κίνας, η Corriere della Sera ασχολήθηκε με τις πολιτικές διεργασίες που συντελούνται στο Πεκίνο σε επίπεδο θεσμών. «Είναι καταστάσεις που θα απορροφήσουν τον Σι Τζινπίνγκ για μερικές εβδομάδες» έγραψε ο ανταποκριτής στο Πεκίνο.
«Ηρθε η ώρα για το μεγάλο πολιτικό ραντεβού. Θα εγκαινιαστεί με φανφάρες και περίτεχνη σκηνοθεσία στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, επί της πλατείας Τιενανμέν. Μία φορά τον χρόνο συγκαλείται το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το οποίο είναι το κοινοβούλιο, αποτελούμενο από περίπου 3.000 αντιπροσώπους, αλλά και η Συμβουλευτική Πολιτική Διάσκεψη, η οποία συγκεντρώνει περίπου 2.000 εργάτες, τεχνοκράτες, ακόμη και Κροίσους επιχειρηματίες».
Η Corriere υπενθύμισε ότι «από την κομμουνιστική κορυφή» οι στρατηγικές αποφάσεις είναι προειλημμένες, οι νόμοι ήδη έχουν συνταχθεί, απομένει μόνο το χειροκρότημα των βουλευτών ώστε να τεθεί η τυπική σφραγίδα της έγκρισης. Παράλληλα, την Κυριακή, 5 Μαρτίου, θα ανακοινωθεί ο στόχος για αύξηση του εφετινού ΑΕΠ, κατά πάσα πιθανότητα πάνω από 5%.
Το ενδιαφέρον των συνέδρων-βουλευτών θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των νέων μελών της κεντρικής κυβέρνησης, ειδικότερα σε αυτούς που θα διαχειριστούν τα οικονομικά χαρτοφυλάκια. Ο Σι θα λάβει τρίτη προεδρική θητεία, καθώς το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, τον περασμένο Οκτώβριο, του έδωσε τη θέση του γενικού γραμματέα για τρίτη φορά.
Με τον Σι στις θέσεις του, λοιπόν, αλλάζουν τα πρόσωπα γύρω του. Νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Λι Κιάνγκ, μέχρι τώρα υπεύθυνος της επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Σαγκάη. Αποχωρεί λόγω ορίου συνταξιοδότησης ο Λι Κετσιάνγκ, στα 68 χρόνια του (ο Σι είναι 70, πλην όμως εκτός συναγωνισμού). Επίσης, αλλάζουν οι επικεφαλής στα οικονομικά υπουργεία, μάλλον και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Θέση με σημασία όσον αφορά τις προτεραιότητες του Σι και του κράτους του είναι αυτή του λεγόμενου Επιτρόπου Κανονισμού: ο Γου Κινγκ, 57 ετών, ο «άνθρωπος λουκέτο», αναλαμβάνει το έργο της επιτήρησης των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιρειών, αφού έχει διαπρέψει σε κατώτερη αλλά σχετική θέση στη Σαγκάη – οι εκεί έρευνές του σχετικά με τα χρηματιστηριακά ζητήματα οδήγησαν στο κλείσιμο 30 εταιρειών…
Ο Κινγκ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι στα νευραλγικά πόστα, θα υπακούσει στα κελεύσματα του προέδρου και γραμματέα περί «εμβάθυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στον χρηματοπιστωτικό τομέα και περί «αύξησης του κρατικού ελέγχου στον τομέα της τεχνολογίας», αφού ακριβώς εκεί, στην τεχνολογική πρόοδο, παίζεται όλο το παιχνίδι της κινεζικής αναμέτρησης με τις ΗΠΑ.