Ο γάμος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, δηλώνει ο σύντροφος Χε Γιουνκέ, επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής της Ένωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κίνας. Και για τον λόγο αυτό το ΚΚΚ έσπευσε να αναλάβει δράση και σ’ αυτόν τον τομέα της ζωής των Κινέζων, επιβάλλοντας έως και τη διοργάνωση μαζικών «ραντεβού στα τυφλά», με την ελπίδα να καταλήξουν σε χιλιάδες γάμους.
Ο ιδανικός σύντροφος
Η είδηση κοινοποιήθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ του Πεκίνου κάτω από τον πομπώδη τίτλο «Η Ένωση (Νεολαίας) θα κατευθύνει τους νέους στην αναζήτηση της αδελφής ψυχής» ενώ ο γενικός γραμματέας Χε εξέθεσε τις θέσεις του κατά την πρόσφατη παρουσίαση του «Μεσοπρόθεσμου και Μακροπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη της Νεολαίας» έως το 2025.
«Έχει διαπιστωθεί πως οι πολίτες μας τείνουν να παντρεύονται και ν’ αποκτούν παιδιά αργότερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Πλέον πάρα πολλοί πρώτα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κι αρχίζουν να σκέφτονται το γάμο μόνον μετά το 25 ή 26 έτος της ηλικίας τους. Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει αλλάξει. Όλοι αναζητούν μια ικανοποιητική δουλειά, η κοινωνικοποίηση είναι πλέον δύσκολη και γι’ αυτό δεν μπορεί να βρει κανείς τον ιδανικό σύντροφο», επισήμανε ο κινέζος αξιωματούχος.
Ο νόμος του ενός παιδιού
Επί δεκαετίες η δημογραφική βόμβα στην Κίνα των περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο πολιτών, δεν εξερράγη αποκλειστικά χάρη στον νόμο που επέβαλε πως κάθε ζευγάρι μπορούσε ν’ αποκτήσει μονάχα έναν απόγονο. Σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται πως η παρωχημένη αυτή πολιτική, παρότι εγκαταλείφθηκε, εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στην κινεζική κοινωνία.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2015 στην Κίνα υπήρχαν 200 εκατομμύρια singles. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του Κόμματος, επειδή το ποσοστό των γεννήσεων έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιορίζεται η αγορά εργασίας, γεγονός που μελλοντικά ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Άλλωστε στην Κίνα όπου το κράτος πρόνοιας εξακολουθεί να είναι περιορισμένο, η οικογένεια εξακολουθεί να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη της όποιας ευημερίας.
Η δράση των επιτήδειων
Τρία είναι τα κύρια σημεία της στρατηγικής που παρουσίασε ο επικεφαλής της Ένωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας που μετρά περί τα 88 εκατομμύρια μέλη και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παραρτήματα διάσπαρτα στην αχανή κινεζική επικράτεια: πρώτον – η Ένωση θ’ αναλάβει τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω στη σημασία του γάμου και της οικογένειας – δεύτερον – θα εργαστεί για την προσέλκυση των νέων σε συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες και – τρίτον – θα συνεργαστεί με τις αρχές για τον έλεγχο και τη ρύθμιση των υπηρεσιών ανεύρεσης συντρόφων.
Στην Κίνα τα γραφεία συνοικεσίων και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές με στόχο τον γάμο πολλαπλασιάζονται διαρκώς αλλά δεν υπάρχει κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο με αποτέλεσμα οι απάτες να είναι συχνές. Κατά την ομιλία του ο κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο γάμος «είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση», την οποία, όμως, το ΚΚΚ επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να πάρει υπό τον έλεγχό του.
Σε πάρκα και γήπεδα
Η ειδησεογραφία των τελευτών ημερών αποκαλύπτει ότι πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει ν’ ακολουθούν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ζητώντας (ή και εξαναγκάζοντας) τους εργένηδες και τις εργένισσες υπαλλήλους τους να συμμετάσχουν σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε γήπεδα και πάρκα.
Περισσότεροι από 10.000 ήταν όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν σε μια συγκέντρωση σε πλατεία της πόλης Χεφέι στην επαρχία Ανχουέι ενώ στο Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι 300 εργοδότες κάλεσαν τους εργαζομένους και τις εργαζόμενές τους να λάβουν μέρος σ’ ένα «καρναβάλι» της αγάπης. «Όλοι όσοι δεν είναι παντρεμένοι στην εταιρεία μου υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ενώ από τους άνδρες ζητήθηκε να πάρουν μια γυναίκα από το χέρι, γεγονός πραγματικά ενοχλητικό», δήλωσε ο Σιάο Κιου, υπάλληλος μιας κρατικής εταιρείας στη Ναντσίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γιανγκτσού.
Το ζήτημα είναι σοβαρό και δικαιολογημένα ανησυχεί η κυβέρνηση, αλλά δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε τέτοια συστήματα, υποστηρίζει ο καθηγητής Γιουάν Σιν, ειδικός στον οικογενειακό προγραμματισμό. Το κόμμα – κράτος, ωστόσο, θεωρεί πως μπορεί να επιβάλει ακόμα και την αγάπη και, φυσικά, τον γάμο.
Ίσως γιατί τα μέλη της κεντρικής επιτροπής της Ένωσης Νεολαίας να μην έχουν δει τον «Αστακό», την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τον Κόλιν Φάρελ και την Ρέιτσελ Βάις για μια δυστοπική μελλοντική κοινωνία στην οποία όποιος ζει μόνος μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, όπου εντός 45 ημερών πρέπει να βρει το ταίρι του. Αν αποτύχει, μετατρέπεται σε ζώο της επιλογής του και απελευθερώνεται στο δάσος.