Πριν από έναν μήνα, αμερικανικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν ένα ζευγάρι κινεζικών βομβαρδιστικών που πλησίαζαν τις ακτές της Αλάσκας. Αυτό ήταν πρωτοφανέρωτο, αφού ποτέ πριν το Πεκίνο δεν είχε στείλει μεγάλα αεροσκάφη, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ. Ακόμη περισσότερο σημαντικό, η πτήση αυτών των Xian H-6K συγχρονίστηκε με εκείνη δύο ρωσικών Tupolev τα οποία διείσδυσαν στη ζώνη αεράμυνας των ΗΠΑ λίγα λεπτά αργότερα. Η πρόκληση κατέστησε σαφές ότι η κλασική ισορροπία τρόμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, που γεννήθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, είχε πλέον διασαλευθεί.
Η δύναμη του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη. Η Κίνα διαθέτει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες θα γίνουν 1.000 μέχρι το 2030. Αυτή είναι διπλά ύπουλη κατάσταση, έγραψε η Repubblica (Τζανλούκα Ντι Φέο), διότι η επεκτατικότητα του Πεκίνου συγκλίνει με τα σχέδια της Μόσχας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που χαρακτηρίζεται «χωρίς όρια». Τώρα αποδεικνύεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Λευκός Οίκος αναθεώρησε την πυρηνική στρατηγική του ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις απειλές που προκύπτουν από την Ανατολή: από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Τα νέα μέτρα που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (και για τα οποία έγραψαν οι New York Times) είναι άκρως απόρρητα. Δεν υπάρχουν ψηφιακά αντίγραφα, παρά μόνον ελάχιστα έντυπα κείμενα, αριθμημένα και υπό υψηλή παρακολούθηση. Ο Βίπιν Νάρανγκ, ειδικός από το MIT και εργασθείς ως συντάκτης τους, εξήγησε ότι τα νέα μέτρα σχεδιάστηκαν προς αντιμετώπιση «πολλαπλών αντιπάλων, εξοπλισμένων με ατομικά όπλα». Και ο Πρανάι Βάντι, διευθυντής Ελέγχου Οπλων στο αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν σαφέστερος: «Υπάρχει ανάγκη ταυτόχρονης αποτροπής της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα: «Ανησυχούμε πολύ, οι ΗΠΑ αναζητούν πρόσχημα για να διατηρήσουν το στρατηγικό τους πλεονέκτημα». Ομως η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη, συνέχισε ο Ντι Φέο. Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν είναι πλέον υπόθεση ΗΠΑ και Ρωσίας. Το Πεκίνο διαθέτει την πυρηνική ισχύ και πυραύλους κάθε τύπου ώστε να χτυπήσει πέρα από τον ωκεανό, καθώς και άλλα μέσα, πειραματικά, που δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν πόλεις, αλλά για να αφανίσουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα μεγαθήρια με τα οποία οι ΗΠΑ θα αναμετρηθούν στις ασιατικές θάλασσες.
Το νέο δόγμα του Πενταγώνου σπάει και ένα άλλο ταμπού. Πλέον δεν αποκλείει την πυροδότηση πυρηνικών όπλων και σε συμβατική σύγκρουση. Τον Οκτώβριο του 2022 υπήρχαν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα τα χρησιμοποιούσε στην Ουκρανία, ως αντίδραση στην ήττα του στρατού του στη Χερσώνα. Εκείνος ο συναγερμός, θύμισε ο Ντι Φέο, προέκυψε από την παρακολούθηση και την υποκλοπή συζητήσεων ρώσων στρατηγών. Εκείνες τις ημέρες της υψηλής έντασης υπήρχε κοινή πίεση από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, δηλαδή από τις τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για να ακυρωθεί αυτή η προοπτική. Η πιο ανησυχητική κατάσταση, πάντως, προκύπτει από τη Βόρεια Κορέα, αν και διαθέτει τα λιγότερα πυρηνικά.
Κατά τον συντάκτη της Repubblica, που βασίστηκε σε ό,τι έγραψε η δημοσιογράφος Ανι Τζέικομπσεν περί πυρηνικής Αποκάλυψης, οι Αμερικανοί αναμένουν αιφνιδιαστική επίθεση από πλευράς Κιμ Γιόνγκ-ουν εναντίον άλλων κρατών, η οποία θα πυροδοτήσει το χάος. Σήμερα η Βόρεια Κορέα πρέπει να διαθέτει περί τις 60 πυρηνικές κεφαλές. Ο Ντι Φέο θεωρεί ότι η κατάσταση περιπλέκεται και η επικινδυνότητα αυξάνει λόγω του νέου πλαισίου στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, που περιλαμβάνει και την αποστολή πυρομαχικών και ρουκετών για χρήση στην Ουκρανία. Επιπροσθέτως έγραψε ότι η Νότια Κορέα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην αμερικανική ασπίδα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της, συνεπώς θέλει και αυτή να κατασκευάσει δικό της πυρηνικό όπλο.
Αυτή είναι μία επιπλέον παράμετρος υψηλού κινδύνου στον γενικότερο κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης, σχολίασε ο ιταλός συντάκτης, αναφέροντας και τις επίσης πυρηνικές δυνάμεις Ινδία και Πακιστάν, που διατηρούν το μεταξύ τους εμπόλεμον. Πρόσθεσε και ότι άλλη μία πυρηνική δύναμη, το Ισραήλ, μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα μετά τη σφαγή που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στις 7 Οκτωβρίου 2023. Και επέστρεψε στο Ουκρανικό σημειώνοντας: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να επιτύχει τη δημιουργία ενός μηχανισμού μαζικής καταστροφής κατόπιν ρωσικής τεχνολογικής υποστήριξης». Γιατί; «Για να αποζημιωθεί το Ιράν για τα δικά του drones και πυρομαχικά που έστειλε στο Κρεμλίνο».
Το κείμενο έκλεισε με επιστροφή στην Αλάσκα: «Οι Κινέζοι υπέβαλαν στον ΟΗΕ πρόταση περί συνθήκης που θα βάζει όριο στα πυρηνικά οπλοστάσια και θα απαγορεύει το πρώτο χτύπημα, δηλαδή την προληπτική επίθεση. Τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για κάποιο μορατόριουμ στις δοκιμές και για τη δημιουργία ‘‘κόκκινης γραμμής επικοινωνίας’’ σε περιπτώσεις κρίσεων. Αυτές οι επαφές διεκόπησαν, και λίγο αργότερα τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν προς την Αλάσκα».