Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν βρήκε την παραμικρή υποστήριξη από τους παραδοσιακούς του συμμάχους στην Γενική Συνέλευση του ΟΥΕ και εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, δικαίων και αδίκων | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

Κίνα και Ινδία ζητούν διαπραγματεύσεις και τερματισμό του πολέμου

Καμία μεγάλη χώρα δεν στάθηκε στο πλευρό της Μόσχας κατά τη διάρκεια της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Ξέσπασμα Λαβρόφ εναντίον της Δύσης και απρόσμενη στήριξη του Κρεμλίνου από τη Χούντα του Μάλι
Protagon Team

Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ζήτησαν Πεκίνο και Νέο Δελχί, διατηρώντας σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Επειτα από μια δύσκολη για τη Μόσχα εβδομάδα, γεμάτη πιέσεις και κατηγορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντέδρασε κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης για εκστρατεία εναντίον των Ρώσων. Παρόλα αυτά, ουδείς, έσπευσε να στηρίξει τις απόψεις του. Ούτε καν η Κίνα, που λίγες ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ορκιζόταν στο όνομα της «άρρηκτης σχέσης» του ρωσικού και του κινεζικού έθνους. Το αντίθετο, μάλιστα…

Το «κινέζικο μαρτύριο»

Ο ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία «να μην επιτρέψουν στο ποτάμι της οργής να ξεχειλίσει» κάτι που θα επηρεάσει καθοριστικά τις αναπτυσσόμενες χώρες και πρόσθεσε πως «η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Η επείγουσα προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την ειρήνη».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ηταν η πρώτη τους συνάντηση από την έναρξη του πολέμου, κι αυτό έχει τη δική του σημασία.

Αντίστοιχα, και ο Πούτιν, μόλις προ ημερών, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις κινεζικές «ανησυχίες» για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθαρρυμένοι από την έλλειψη σαφής υποστήριξης της Κίνας για τον πόλεμο, υποστήριξαν ότι το Πεκίνο έχει απορρίψει τα αιτήματα της Μόσχας για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, αναγκάζοντας τη Ρωσία να βασίζεται αποκλειστικά στη βοήθεια της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

«Με την ειρήνη»

Η Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα, διατηρεί θερμές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει ιστορικούς δεσμούς και με τη Ρωσία, παραδοσιακό προμηθευτή της στον τομέα της άμυνας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άκουσε αυτά που θα ήθελε από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

«Συχνά μας ρωτούν με ποιανού το μέρος είμαστε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ. «Η απάντησή μας, κάθε φορά, είναι ευθεία και ειλικρινής. Η Ινδία είναι στην πλευρά της ειρήνης και θα παραμείνει σταθερά εκεί. Είμαστε στην πλευρά που επιζητά τον διάλογο και θεωρεί τη διπλωματία ως τη μόνη διέξοδο», πρόσθεσε.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν προκάλεσαν ενθουσιασμό στη ρωσική πλευρά, γεγονός που κατέστη σαφές από την τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της… Δύσης, την οποία κατηγόρησε για «ρωσοφοβία».

«Η “ρωσοφοβία” στη Δύση είναι πρωτοφανής. Οι διαστάσεις που έχει πάρει είναι αλλόκοτη, γελοία», είπε ο ο Λαβρόφ και επεσήμανε ότι δυτικοί ηγέτες έχουν ομολογήσει ότι στόχος τους δεν είναι μονάχα η στρατιωτική ήττα της Ρωσίας αλλά η ολοκληρωτική της καταστροφή! «Οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, «από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου συμπεριφέρονται σαν να είναι “απεσταλμένος του Θεού στη Γη”, με το ιερό δικαίωμα να ενεργούν ατιμώρητα όπου και όποτε θέλουν».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση ως «αυταρχική, σκληρή, δικτατορική οντότητα» (!) και υποστήριξε ότι η ηγεσία του μπλοκ ανάγκασε τον ηγέτη ενός κράτους μέλους – τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη – να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του.

Σύμμαχος το… Μάλι

Την ώρα, πάντως, που η Δύση φέρεται να ετοιμάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων για το Κρεμλίνο, έπειτα από την επιστράτευση εφέδρων και την απειλή του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ήρθε και ένα… καλό νέο για τον Λαβρόφ. Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Μάλι, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγιέ Μαϊγκά, που διορίστηκε από τους πραξικοπηματίες, χαιρέτισε την «υποδειγματική και καρποφόρα συνεργασία» της κυβέρνησής του με τη Μόσχα.

O διορισμένος από τη στρατιωτική Χούντα, πρωθυπουργός του Μάλι, Αμπντουλαγιέ Μαϊγκά, ήταν ο μόνος που είπε δυο καλά λόγια για τη Ρωσία. Αλλωστε η κυβέρνησή του στηρίζει πάρα πολλά στους μισθοφόρους της Βάγκνερ | REUTERS/Eduardo Munoz

Η συγκεκριμένη Χούντα καλωσόρισε, επίσης, τους μισθοφόρους της Βάγκνερ, καθώς έπειτα από τις καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλία απέσυρε από τη χώρα τα στρατεύματά της που μάχονταν εναντίον των τζιχαντιστών.