O Τσεν Σουγιάν σε φωτογραφία του 2022 με τη στολή της κινεζικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας | He Yi/VCG via Getty Images
Επικαιρότητα

Κίνα: Ισόβια στον πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για διαφθορά

Από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε τη γραμμή για πάταξη του φαινομένου, οι καταδίκες αξιωματούχων είναι συχνές. Ο Τσεν Σουγιάν μοίραζε συμβάσεις έργων και ως αντάλλαγμα είχε λάβει 11,2 εκατ. δολάρια
Protagon Team

Ο πρώην πρόεδρος της Κινεζικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (CFA), Τσεν Σουγιάν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Τον Ιανουάριο, ο Τσεν δήλωσε ένοχος για δωροδοκία συνολικού ύψους 11,2 εκατ. δολαρίων.

Η πάταξη της διαφθοράς υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ έχει βάλει στο στόχαστρο τους τομείς του αθλητισμού, των τραπεζών και των ενόπλων δυνάμεων.

Στο ποδόσφαιρο, περισσότεροι από 12 προπονητές και παίκτες έχουν ερευνηθεί για ατασθαλίες.

Η δίκη στο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Χουανγκσί στην κεντρική Κίνα, αποκάλυψε τις παράνομες δραστηριότητες του Τσεν από το 2010 έως το 2023, μέρος των οποίων έγιναν στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου του Ομίλου του διεθνούς λιμένα της Σαγκάης (Shanghai International Port Group).

Το 2019, είχε γίνει πρόεδρος της Κινεζικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οπως σημείωσε το BBC, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Τσεν δέχτηκε χρήματα και τιμαλφή σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του στην απόκτηση συμβάσεων έργων και στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι προκάλεσε «τεράστια ζημιά» στην υπόθεση του ποδοσφαίρου της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι τρεις άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου καταδικάστηκαν την Τρίτη σε φυλάκιση μεταξύ οκτώ και 14 ετών για διαφθορά.

Νωρίτερα φέτος, ένας πρώην μέσος της Εβερτον και πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών της Κίνας, ο Λι Τίε, ομολόγησε ότι έστηνε αγώνες και προσέφερε δωροδοκίες σε αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Τσεν, για να πάρει την θέση του προπονητή της εθνικής Κίνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε επίσης ότι ο νοτιοκορεάτης Σον Γιουν-χο, ο οποίος έπαιζε στην ομάδα Σαντόντγκ Ταϊσάν, κρατείται από την αστυνομία σε σχέση με μια υπόθεση δωροδοκίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε αφεθεί ελεύθερος.

Στο παρελθόν, ο Σι έχει εκφράσει τη φιλοδοξία του να μετατρέψει την Κίνα σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό έθνος. Το 2011 μίλησε για τις «τρεις επιθυμίες» του για το κινεζικό ποδόσφαιρο: να προκριθεί ξανά στο Μουντιάλ, να φιλοξενήσει τη διοργάνωση και να κατακτήσει μια μέρα το τρόπαιο.

Την τελευταία δεκαετία, οι σύλλογοι της κινεζικής Super League έχουν δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά για να προσελκύσουν μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, όπως ο βραζιλιάνος μέσος Οσκαρ, ο πρώην επιθετικός της Εθνικής Αργεντινής Κάρλος Τέβες και ο βέλγος διεθνής Αξελ Βίσελ.

Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι σύλλογοι να συσσωρεύουν χρέη και η CFA ανακοίνωσε ανώτατο όριο μισθών το 2020.

Εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να επικεντρωθούν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη εγχώριων ταλέντων αντί για την εισαγωγή διεθνών αστέρων.

Πλέον, μόνο ένας μικρός αριθμός ξένων παικτών παραμένει στο πρωτάθλημα.

Οι πρόσφατες συλλήψεις σημαντικών ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων επέφεραν άλλο ένα πλήγμα στις ποδοσφαιρικές φιλοδοξίες της χώρας.