Eνα άνευ προηγουμένου κύμα κορονοϊού αφήνει τα κινεζικά νοσοκομεία χωρίς πόρους, έγραψαν οι βρετανικοί Financial Times βασισμένοι σε ανταποκρίσεις συνεργατών τους από το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Κατά το ρεπορτάζ, μάλιστα, νομενκλατούρα, η προνομιούχα τάξη των κρατικών αξιωματούχων και των οικονομικά ισχυρών, αποθηκεύει προμήθειες του αντιιικού σκευάσματος Paxlovid, παραγωγής Pfizer. Αυτό, εξάλλου, είναι το μοναδικό Δυτικό φάρμακο που κυκλοφορεί στην Κίνα.
Πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία δήλωσαν στους FT ότι το συγκεκριμένο αντικορονοϊκό φάρμακο, είτε δεν υπάρχει σε στοκ είτε διατίθεται μόνο σε ασθενείς με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις. Σημειωτέον ότι πρόκειται για σκεύασμα που χορηγείται με συνταγή σε περιπτώσεις ασθενών με μέτρια συμπτώματα κορονοϊού.
Οι γιατροί δήλωσαν στους ανταποκριτές ότι αγοραστές σημαντικού αποθέματος Paxlovid, και μάλιστα σε τσουχτερή τιμή, ήταν μπίζνεσμεν και στελέχη του κράτους. Καθώς αυτοί οι αγοραστές στοκάρουν για να εξυπηρετούν «δικούς τους», συγγενείς και φίλους, ο λαός δεν το βρίσκει. Οι FT σχολίασαν ότι είναι κατάσταση ενδεικτική των ανισοτήτων που υπάρχουν στην Κίνα, τουλάχιστον στον τομέα της Υγείας.
«Η πρόσβαση στο Paxlovid δεν πρέπει να καθορίζεται από τη δύναμη ή από τον πλούτο των ανθρώπων», δήλωσε ο Τζιν Ντονγκγιάν, ιολόγος του Πανεπιστημίου Χονγκ Κονγκ. «Αυτό είναι ένα φάρμακο που σώζει ζωές, άρα πρέπει να διατίθεται σε όποιον το έχει ανάγκη». Ωραία, αλλά τέτοια αγγελικά πράγματα γίνονται μόνο στον… σοσιαλισμό – ή μήπως όχι;
Η Κίνα παλεύει με το χειρότερο κύμα κορονοϊού αφότου εγκατέλειψε απότομα τη στρατηγική της περί «μηδενικού κρούσματος», που περιελάμβανε σκληρά lockdown και καραντίνες. Κινέζοι αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι 250 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα σε 20 ημέρες, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις – στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, και αλλού.
Οι Αρχές άργησαν να καταστήσουν το Paxlovid διαθέσιμο στους πολίτες, ενώ δεν έχουν εγκρίνει κανένα ξένο αντικορονοϊκό εμβόλιο τεχνολογίας RNA. Ετσι, άφησαν για τον λαό μόνο τα λιγότερο αποτελεσματικά εγχώρια εμβόλια, σχολίασε ξανά το Μέσο του Σίτι. Η Κίνα εισήγαγε την πρώτη παρτίδα 21.200 κιβωτίων Paxlovid τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Σαγκάη ήταν γεμάτη κορονοϊό. Εκτοτε, οι παραλαβές ήταν ελάχιστες, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν θέλησαν να φέρουν σε μειονεκτική θέση την ντόπια φαρμακοβιομηχανία.
Το Πεκίνο έχει προωθήσει συστηματικά τους τελευταίους μήνες ως εγχώριο αντιιικό το Lianhua Qingwen, ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο του οποίου τα συστατικά περιλαμβάνουν μελισσόχορτο, ρίζα γλυκόριζας και άλλα συστατικά. «Δεν υπάρχουν όμως κλινικά δεδομένα για αυτό το φάρμακο», συμπλήρωσαν την είδηση οι FT.
Τα κρατικά νοσοκομεία ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν περιορισμένες παρτίδες Paxlovid, ώστε να τις χορηγήσουν σε ηλικιωμένους ασθενείς. Και φαίνεται ότι οι αποστολές προς τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων θα ενισχυθούν τις επόμενες εβδομάδες. Σε ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία υψηλής ποιότητας, έγραψαν οι Βρετανοί, το Paxlovid διατίθεται στην τιμή των 1.200 δολαρίων ΗΠΑ ανά κουτί.
Η κινεζική ενδοχώρα, ιδίως οι αγροτικές περιοχές, έχουν ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσουν πρόσβαση στο Paxlovid. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η Κίνα χρειάζεται να διαθέσει αντιιικά φάρμακα όπως το Paxlovid σε 160 εκατ. ηλικιωμένους με υποκείμενες παθήσεις, ώστε να μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Η περιορισμένη προσφορά έχει μετατρέψει το Paxlovid σε δημοφιλές δώρο μεταξύ των μπίζνεσμεν και των αξιωματούχων. Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της κρατικής ελίτ δήλωσε ότι σημαντικός αριθμός συνταγογραφημένων χαπιών αγοράστηκε, τελικά, από υγιείς. «Είναι περιζήτητο».
Στο Πεκίνο, κάποιος ιδιοκτήτης επιχείρησης είπε ότι έλαβε δύο κουτιά Paxlovid αυτόν τον μήνα ως δώρο από φίλο του, ο οποίος πήρε το φάρμακο από νοσοκομείο που εξυπηρετεί ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους. Για δικούς του λόγους αποφάσισε να μην το κρατήσει: «Θα το δωρίσω σε κάποιον άλλον, ο οποίος το χρειάζεται».