Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 25 ολόκληρα χρόνια πριν την ώρα της, γέμισε η μεγαλύτερη χωματερή της Κίνας!
Βρίσκεται στην επαρχία Σαανσί και έχει έκταση ίση με 100 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είχε σχεδιαστεί για να δέχεται 2.5000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα.
Μόνο που έφτασε να δέχεται 10.000 τόνους την ημέρα, τους περισσότερους από κάθε άλλη χωματερή της Κίνας, όπως αναφέρει το BBC.
Στην Κίνα των 1,4 δισ. κατοίκων, τα σκουπίδια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε μία χώρα με εκτεταμένη περιβαλλοντική μόλυνση, οι αρχές πασχίζουν να διαχειριστούν τους τεράστιους όγκους απορριμμάτων.
Η συγκεκριμένη χωματερή άνοιξε το 1994 με προγραμματισμό να γεμίσει το 2044.
Χρησιμοποιείται για τις ανάγκες οκτώ εκατ. ανθρώπων. Εχει έκταση 700.000 τετραγωνικά μέτρα, με βάθος 150 μέτρων και δυνατότητα αποθήκευσης 34 εκατ. κυβικών μέτρων.
Μέχρι πρόσφατα, η πόλη Σιάν ήταν από τις λίγες στην Κίνα που βασιζόταν αποκλειστικά σε χωματερή για την διαχείριση των σκουπιδιών. Ετσι, γέμισε πολύ πιο γρήγορα από το προγραμματισμένο.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ξεκίνησε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην περιοχή και άλλα τέσσερα αναμένονται μέσα στο 2020, τα οποία συνολικά θα δέχονται 12.750 τόνους σκουπιδιών την ημέρα.
Είναι μέρος του εθνικού σχεδίου της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των χωματερών και να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η χωματερή στην Σιάν θα γίνει πλέον «οικολογικό πάρκο».
Το 2017, η Κίνα συγκέντρωσε 215 εκατ. τόνους σκουπιδιών από πόλεις, έναντι 152 εκατ. τόνων πριν από 10 χρόνια.
Στη χώρα, λειτουργούν 654 χωματερές και 286 εργοστάσια καύσης απορριμμάτων.
Οσο για ανακύκλωση, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, όμως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έως το τέλος του 2020, θα έχει φτάσει το 35% των απορριμμάτων στις μεγάλες πόλεις.
Και σαν να μην της έφταναν τα δικά της σκουπίδια, η Κίνα μόλις στα τέλη του 2017 σταμάτησε να δέχεται απορρίμματα από άλλες χώρες. Το 2017, είχε εισάγει επτά εκατ. τόνους πλαστικών σκουπιδιών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία και 27 εκατ. τόνους απορριμάτων από χαρτί.
Οταν σταμάτησε αυτή την πρακτική, τη θέση της έσπευσαν να πάρουν άλλες χώρες, όπως η Μαλαισία, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία, όμως και αυτές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον όγκο των απορριμάτων, τόσο των εγχώριων όσο και των… διεθνών.