Διαβάζοντας τη νεκρολογία του Λι Κετσιάνγκ σε εφημερίδα τοίχου στο Πεκίνο. Τα αφιερώματα στον πρώην πρωθυπουργό λογοκρίνονται | REUTERS/Tingshu Wang
Επικαιρότητα

Κίνα: Η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ βγάζει τον κόσμο στους δρόμους

Αν και ο χρόνος του στην εξουσία σημαδεύτηκε από πολυάριθμες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, θεωρήθηκε εναλλακτική λύση στον ολοένα και πιο αυταρχικό ηγέτη του κόμματος Σι Τζινπίνγκ. Οταν ο Λι έγινε πρωθυπουργός, η δεύτερη πιο ισχυρή θέση στην ηγεσία της Κίνας, το 2013, έφερε μαζί του ελπίδες ότι θα επέτρεπε στην ελεύθερη αγορά να ανθίσει
Protagon Team

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα κρατικό γραφείο τελετών στο Πεκίνο, στις 2 Νοεμβρίου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είχε μεταφερθεί εκεί μετά τον θάνατό του, πριν μια εβδομάδα, σε ηλικία μόλις 68 ετών.

Αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολοι παρατάχθηκαν στον δρόμο που οδηγεί στο γραφείο τελετών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και λέγοντας στους ανθρώπους να μη στέκονται, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν προκειμένου να εντοπίσουν την παρουσία ξένων ΜΜΕ.

Τα δημόσια αφιερώματα στον Λι Κετσιάνγκ ελέγχονται αυστηρά, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια μαζική έκρηξη θλίψης που θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό έναυσμα για κοινωνική αναταραχή. Ωστόσο, παρά τη λογοκρισία που προσπαθεί να αποτρέπει τα «υπερβολικά θετικά» σχόλια και τις συγκεντρώσεις, στην πόλη Χεφέι, στην επαρχία Ανχούι, πατρίδα του Λι, εκατοντάδες πενθούντες έβαλαν λουλούδια έξω από το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι θάνατοι των Τσου Εν Λάι, πρώην πρωθυπουργού, το 1976, και Χου Γιαμπάνγκ, πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, το 1989, προκάλεσαν εκτεταμένες εκρήξεις θλίψης που μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες.

Πιο πρόσφατα, ο θάνατος του Λι Γουενλιάνγκ, του ανθρώπου που έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για την πανδημία, σε μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Σινγιάνγκ το 2022, προκάλεσε εκδηλώσεις δημόσιας θλίψης, οι οποίες εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις.

Προς τιμήν του Λι Κετσιάνγκ, οι σημαίες στην πλατεία Τιενανμέν, στην καρδιά του Πεκίνου, καθώς και σε κυβερνητικά και κομματικά γραφεία σε όλη την Κίνα και σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Λι Κετσιάνγκ πέθανε την περασμένη Παρασκευή από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 68 ετών. Τα κρατικά ΜΜΕ είχαν πει ότι θα αποτεφρωθεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε σχέδια για την κηδεία του. Οι συνταξιούχοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνήθως παραμένουν για λίγο στα γραφεία κηδειών, όσο κορυφαίοι ηγέτες προσφέρουν στεφάνια από λευκά λουλούδια, το παραδοσιακό χρώμα του πένθους στη Κίνα.

Κόσμος πολύς έσπευσε στην παλαιά οικία του Λι Κετσιάνγκ στην πόλη Χεφέι (Video obtained by REUTERS/via REUTERS)

Ο Λι Κετσιάνγκ βοήθησε στην καθοδήγηση της οικονομίας της Κίνας για μια δεκαετία προτού αποπεμφθεί από την παντοδύναμη μόνιμη επιτροπή του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον Οκτώβριο του 2022. Εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο του 2023, παρόλο που ήταν δύο χρόνια πριν από την άτυπη ηλικία συνταξιοδότησης των 70 ετών.

Αν και ο χρόνος του στην εξουσία σημαδεύτηκε από πολυάριθμες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, θεωρήθηκε εναλλακτική λύση στον ολοένα και πιο αυταρχικό ηγέτη του κόμματος Σι Τζινπίνγκ. Οταν ο Λι έγινε πρωθυπουργός, η δεύτερη πιο ισχυρή θέση στην ηγεσία της Κίνας, το 2013, έφερε μαζί του ελπίδες ότι θα αγκάλιαζε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα επέτρεπε στην ελεύθερη αγορά να ανθίσει.

Ωστόσο, ο Λι Κετσιάνγκ είχε ελάχιστη εξουσία, αφού ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο πιο ισχυρός κινέζος ηγέτης εδώ και δεκαετίες και έχει σχεδόν απόλυτο έλεγχο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο Σι χάρισε στον εαυτό του μια τρίτη πενταετή θητεία ως αρχηγός του κόμματος και γέμισε τις κορυφαίες τάξεις του ΚΚΚ με πιστούς του. Ο ρόλος του πρωθυπουργού δόθηκε στον Λι Κιανγκ, τον γραμματέα του κόμματος στη Σαγκάη, ο οποίος δεν είχε την πείρα του Λι Κετσιάνγκ σε εθνικό επίπεδο και αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι δουλειά του ήταν να κάνει ό,τι αποφασίζει ο Σι.