Η Κίνα έχει πατήσει γκάζι στην προσπάθειά της να μετατραπεί σε μια διαστημική υπερδύναμη. Τα τελευταία χρόνια έχει ήδη καταφέρει να καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος των προηγουμένων δεκαετιών, όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν ενδιαφερόταν για τη διαστημική της υπόσταση. Το Πεκίνο προσφέρει στη διαστημική υπηρεσία του όλους τους απαραίτητους πόρους και διευκολύνσεις για να υλοποιεί, και μάλιστα πολύ γρήγορα, πολλά προγράμματα και στόχους.
Ενα από αυτά είναι η δημιουργία ενός εθνικού διαστημικού σταθμού. Την Πέμπτη 29 Απριλίου η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA) εκτόξευσε το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, πρόκειται για τους χώρους στους οποίους θα διαμένουν οι ταϊκοναύτες, όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες της.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσουν σύντομα οι εκτοξεύσεις και των υπόλοιπων τμημάτων και στόχος είναι ο σταθμός να είναι έτοιμος να υποδεχθεί το πρώτο του πλήρωμα εντός του 2022. Θα χρησιμοποιείται μόνο από την Κίνα και ίσως υπό κάποιες προϋποθέσεις να δίνεται άδεια να τον επισκεφτούν και αστροναύτες άλλων χωρών. Να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν έχει συμμετοχή και πρόσβαση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η Κίνα έχει στείλει στο Διάστημα δύο μικρούς διαστημικούς σταθμούς, που είχαν περισσότερο δοκιμαστικό χαρακτήρα, για έναν μεγάλο, που θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Το τμήμα που εκτοξεύτηκε έχει μήκος 16,6 μ. και πλάτος 4,2 μ. και σε αυτόν, εκτός από τους χώρους διαμονής των ταϊκοναυτών, θα υπάρχουν τα συστήματα παροχής ενέργειας του σταθμού, καθώς και ο μηχανισμός κίνησής του.
Θα ακολουθήσουν δέκα εκτοξεύσεις με τα υπόλοιπα τμήματα του σταθμού, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε ύψος 340-450 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και θα κινείται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Η αρχική πρόβλεψη για τον χρόνο λειτουργίας του είναι τα δέκα έτη.
Και σεληνιακή βάση!
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Κίνα έχει προχωρήσει σε μια σειρά ανακοινώσεων νέων διαστημικών προγραμμάτων. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει σε συνεργασία με τη Ρωσία μια βάση στην επιφάνεια της Σελήνης, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που θα έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον διαστημικό σταθμό της αν χρειάζεται, καθώς και ένα μεγάλο κέντρο ανάλυσης διαστημικών δεδομένων.