Στην Ελλάδα τα λιμνάζοντα πλημμυρικά ύδατα κρύβουν μολυσματικές ασθένειες, στην Κίνα κρύβουν κροκόδειλους | Shutterstock/Alexander Machulskiy
Επικαιρότητα

Κίνα: Δεκάδες «δραπέτες» κροκόδειλοι στα νερά των πλημμυρών

Στην πόλη Μαομίνγκ της νότιας Κίνας οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα ύδατα της πρόσφατης πλημμύρας, καθώς περίπου 70 ερπετά παραμονεύουν τη λεία τους
Protagon Team

Οπως ανακαλύψαμε και εμείς από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel στην κεντρική Ελλάδα, τα «απόνερα» μιας πλημμύρας κρύβουν τεράστιους κινδύνους. Στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες, αλλά στην περίπτωση μιας πόλης της νότιας Κίνας ο κίνδυνος έχει σχήμα… κροκόδειλου.

Οι αρχές της πόλης Μαομίνγκ προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα ύδατα που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, καθώς επιχειρούν να εντοπίσουν δεκάδες κροκόδειλους που «δραπέτευσαν» από μια φάρμα η οποία πλημμύρισε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι σιαμαίοι κροκόδειλοι, μεταξύ των οποίων 69 ενήλικες και έξι μωρά, επιβεβαιώθηκε ότι αγνοούνται μετά από βροχή όγκου περίπου τεσσάρων μηνών που έπληξε την υποτροπική πόλη το Σάββατο και την Κυριακή. Τμήματα της Μαομίνγκ, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, βυθίστηκαν σε έως και ένα μέτρο νερού, μετά από διαδοχικούς τυφώνες που έπληξαν την περιοχή.

Η Washington Post αναφέρει ότι οι τοπικές αρχές «προσπαθούν να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο, αλλά ο αριθμός των κροκοδείλων που δραπέτευσαν είναι κάπως υπερβολικός». Ετσι το έθεσε η κρατική εφημερίδα Dazhong Daily, επικαλούμενη το γραφείο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Μαονάν –νότια συνοικία της πόλης και έδρα σημαντικής βάσης υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού, που στέγαζε το αγρόκτημα κροκοδείλων–, έχουν κληθεί να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τις εξόδους – ιδιαίτερα να μένουν μακριά από ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές, ανέφερε η εφημερίδα.

Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο Douyin, την κινεζική πλατφόρμα του TikTok, δείχνουν κροκόδειλους να βγάζουν τα κεφάλια τους σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο γύρω από μια λίμνη της Μαομίνγκ. Αξιωματούχος του τμήματος έκτακτης ανάγκης της πόλης ανέφερε ότι περισσότεροι από 12 από τους κροκόδειλους που δραπέτευσαν έχουν βρεθεί, αλλά «μπορεί να υπάρχουν ακόμα πάνω από 50 εκεί έξω».

Στιγμιότυπο από το καταστροφικό πέρασμα δύο διαδοχικών τυφώνων στη νότια Κίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο (REUTERS/Aly Song)

Αστυνομία, πυροσβέστες και συνεργεία έκτακτης ανάγκης με υποβρύχιο εξοπλισμό σόναρ έχουν κινητοποιηθεί για την έρευνα και πολυπληθείς ομάδες περιπολούν σε μηχανοκίνητα σκάφη, ωστόσο «δεν είμαστε σίγουροι πού βρίσκονται» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή έχουν λάβει εντολές να εξολοθρεύουν οποιονδήποτε κροκόδειλο βγαίνει από τη ζώνη βαθέων υδάτων, αναφέρει η εφημερίδα Southern Metropolis Daily, η οποία επικαλείται επίσης χωρικούς που επισκέφθηκαν τη φάρμα, λέγοντας ότι οι μικρότεροι ενήλικοι κροκόδειλοι εκεί ζυγίζουν τουλάχιστον 220 κιλά.

Προειδοποιητικές πινακίδες έχουν στηθεί περιμετρικά των πλημμυρισμένων αγροκτημάτων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αναφέρει η εφημερίδα. Η Μαομίνγκ και η ευρύτερη επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν χτυπηθεί από δύο τυφώνες μέσα σε δύο εβδομάδες – η «Σάολα» και ο «Χαϊκούι» προκάλεσαν όλεθρο στο πέρασμά τους από την Ταϊβάν και τη νότια Κίνα.

Κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από ακραίες βροχοπτώσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα σκότωσαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους στη γειτονική περιοχή Γκουανγκσί, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ μετατράπηκαν σε ποτάμια την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ένα τέταρτο του συνόλου των βροχοπτώσεων που αναμένονταν για ολόκληρη τη χρονιά έπεσε μέσα σε 24 ώρες.

Η Μαομίνγκ διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες φάρμες ερπετών της χώρας, με εγκαταστάσεις παραγωγής δέρματος κροκόδειλου σε κοντινές πόλεις. Το κρέας κροκόδειλου αποτελεί επίσης τοπική λιχουδιά. Η εκτροφή και το εμπόριο ζωντανών κροκοδείλων επιτρέπεται σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, και οι περιπτώσεις εκτρεφόμενων ερπετών δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα.

Το 2013, κροκόδειλοι φέρεται να δραπέτευσαν από ένα αγρόκτημα στην ίδια πόλη, όταν τα συρματοπλέγματα γύρω από το κτήμα σκούριασαν και φθάρηκαν λόγω των παρατεταμένων πλημμυρών. Δύο μήνες αργότερα, αρκετές δεκάδες κροκόδειλοι βγήκαν από το κτήμα τους στην πόλη Σαντού, επίσης μετά από πλημμύρες.

Το καλοκαίρι του 2022, ένας αγρότης στο Γιμπίν, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, ανέφερε ότι έξι από τους εκτρεφόμενους κροκόδειλούς του εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα η πόλη να εκδώσει προειδοποίηση για τους κολυμβητές.