Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού απάντησε την Τετάρτη, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, γιατρός και ο ίδιος.
Υπερασπίστηκε το πολυσυζητημένο μητρώο Covid-19 και απέκρουσε τα περί «διπλών βιβλίων», μίλησε για «μετά Χριστόν προφήτες» στο θέμα της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «η στρατηγική μας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού είναι άρτια», περιέγραψε την ενίσχυση του ΕΣΥ με ΜΕΘ κλπ,
Ωστόσο πιο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για τον προαιρετικό χαρακτήρα των εμβολιασμών, στη σκιά μάλιστα της αποκάλυψης του τι συνέβη στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου περισσότεροι από τους μισούς του υγειονομικού προσωπικού δεν εμβολιάστηκαν.
«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοί μου. Ο εμβολιασμός όμως είναι προαιρετικός. Αν κύριοι αλλάξει το Σύνταγμα – και αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση μόνο της αναθεωρητικής Βουλής – αν αλλάξει αυτό, τότε θα μιλάμε με άλλους όρους, για τον τρόπο με τον οποίο εμβολιάζονται συνάδελφοί μου υγειονομικοί, νοσηλευτές κλπ», είπε και, σε αυτό το κλίμα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «υπάρχει η προσωπική ευθύνη του καθενός και η αίσθηση του καθήκοντος» και προφανώς «όταν πρέπει να φροντίζεις και να περιθάλπεις ασθενείς, τότε αυτή η ευθύνη είναι ακόμα πιο μεγάλη».
Αναφορικά με την πορεία έλευσης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρείες ότι θα κάνουν.
Τόνισε ότι οι προμήθειες των εμβολίων, όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της ΕΕ, θα φτάσουν έως τις αρχές καλοκαιριού το 70% των αναγκών του γενικού πληθυσμού.
Όμως, όπως και να είναι η ροή, «το δικό μας πρόγραμμα είναι έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, έτσι θα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και γραμμές».
«Αν χρειαστεί θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμβολιάζονται στα σπίτια τους όσοι είναι κατάκοιτοι», είπε.
Κατά τα άλλα, μιλώντας για το μητρώο του κορονοϊού, ο κ. Κικίλιας είπε:
«Η όποια κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, αρκεί πρώτα από όλα να βασίζεται και να εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να μην προσπαθεί να υπονομεύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους μας και κυρίως από τους υγειονομικούς μας. Το λέω αυτό για να σας εξηγήσω ότι δεν είμαστε εδώ υπερασπιστές του εαυτού μας ή των συνεργατών μας. Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι με σεβασμό στη Βουλή των Ελλήνων τίποτα δεν μένει αναπάντητο», είπε ο κ. Κικίλιας κατά την έναρξη της ομιλίας του.
Αναφορικά με το μητρώο Covid-19 ο υπουργός εξήγησε για ακόμη μία φορά ότι δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας στα τέλη Μαρτίου 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ, αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία, αλλά φυσικά και όλοι οι φορείς υγείας, νοσοκομεία, διαγνωστικά και θεράποντες.
Το μητρώο δεν προϋπήρχε της πανδημίας, τόνισε. Δημιουργήθηκε μέσα σ’ αυτήν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κινδύνου από Λοιμογόνους παράγοντες, τη γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ηταν και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της Covid, αλλά δεν είναι το μοναδικό.
«Εχετε μάλιστα αναγάγει το μητρώο και τον ΕΟΔΥ ως μόνα εργαλεία στην εκτίμηση της πορείας της πανδημίας. Το μητρώο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι όμως ταυτόχρονα το πιο όψιμο και φυσικά πλαισιώνεται από πλήθος άλλων κριτηρίων για την πορεία της πανδημίας. Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και, δυστυχώς, θανάτων», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.
Ανέφερε ακόμη ότι και η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ, τα ποσοστά νοσηλειών από Covid, η παρατήρηση των κλινών, των νοσηλευόμενων από τη συγκεκριμένη ασθένεια και των θανάτων μας αποτελούν στοιχεία καθορισμού των συνολικών αποφάσεων σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία.
«Αρα η εικόνα είναι εξαιρετικά σύνθετη και πολυπαραγοντική. To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής.
Θεσσαλονίκη
Αναφορικά με την απότομη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, ο κ. Κικίλιας τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ότι «ακούω να λέτε έπρεπε να ξέρατε νωρίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Μετά Χριστόν προφήτες έχω ακούσει πολλούς, σε πολλές χώρες στον κόσμο. Από όλες αυτές τις χώρες στον κόσμο –και μπορείτε να δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη– η χώρα μας τα έχει καταφέρει πολύ-πολύ καλύτερα σε όλα αυτά τα 2,3 κύματα της πανδημίας. Στο δυτικό κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει εφαρμόσει άλλη μέθοδο. Αν υπάρχει, να μας την πείτε, επανειλημμένως σας το έχω ζητήσει εδώ στη Βουλή».
Αυτά τα οποία ως αποτελέσματα, εξήγησε, έρχονται να κριθούν σε σχέση με το πρωτεύον για εμάς, το έχει πει χιλιάδες φορές ο Πρωθυπουργός τη χώρας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μετά πρέπει να ισορροπήσουν με βάση την οικονομία, την κοινωνία, τα σχολεία και όλες τις δραστηριότητες. Βλέπετε σε άλλες χώρες τεράστιες αντιδράσεις από τον κόσμο που έχει κουραστεί, δεν αντέχει άλλο και δεν μπορεί.
«Ελπίζω μετά από όλα αυτά τα οποία είπα να έχει διασαφηνιστεί. Αν δεν δέχεστε τα δικά μου λόγια, μπορείτε να δεχτείτε των επιστημόνων και αυτά τα οποία λένε για το μητρώο, τι σημαίνει μητρώο Covid, ποια είναι η δουλειά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ποια είναι αυτή της Πολιτικής Προστασίας. Ποια είναι η πολύτιμη συνεισφορά του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των συναδέλφων στην Επιτροπή, τι σημαίνει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και πώς, κύριοι συνάδελφοι, συμβάλλει στον τρόπο με τον οποίο εμβολιάζουμε», κατέληξε ο ίδιος.