Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανάμεσα στον υπ. Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα κατά την παρουσίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα νησιά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΛΑΧΟΣ Δ.
Επικαιρότητα

Κικίλιας: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για ασφαλείς διακοπές στα νησιά

Σε τρεις άξονες είναι διαμορφωμένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά και προβλέπουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, την ενίσχυση αεροδιακομιδών, καθώς και τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ
Protagon Team

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το σχέδιο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικών συσκέψεων, στις οποίες μετείχαν και οι επιστημονικά αρμόδιοι για το ζήτημα.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς. Οπως τόνισε, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι υπάρχουσες δομές έχουν στελεχωθεί. Ηδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και έχουν εγκριθεί ακόμη 1.100 νέες προσλήψεις.

Σε Σύρο και Ρόδο προστίθενται αναλυτές για εξετάσεις Covid-19 και έχει δημιουργηθεί ένας ακτινωτός σχεδιασμός για τη μείωση της μεταφοράς δειγμάτων, ώστε να γίνεται άμεσα ο έλεγχος για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων.

Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν δικό τους μοριακό αναλυτή.

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις, στη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Σχεδίου Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 440 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, αλλά και 19 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς.

Διασύνδεση νοσοκομείων

Οπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

«Ελπίζουμε όλα αυτά να είναι αχρείαστα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι 11 «κάψουλες» ΜΕΘ

Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 11 ειδικές κάψουλες που αποτελούν Προσωρινές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να διακομιστούν σοβαρά περιστατικά από νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας νησιών στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κάψουλα-ΜΕΘ για τη μεταφορά ασθενών
Πλωτές μονάδες Υγείας

Για τις Κινητές Ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Πέρα από τις 500 στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμη εννέα μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.

Παράλληλα, ενισχύονται οι πλωτές μονάδες υγείας για την ταχύτερη κάλυψη των κρουσμάτων σε κατοίκους και τουρίστες. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.

Αεροδιακομιδές

Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας είτε με ειδικά αεροσκάφη. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.