Επικαιρότητα

Κικίλιας: Στο ΕΣΥ ακόμη 550 απλές και 100 κλίνες Covid – Σε 48 ώρες επιστρατεύονται και ιδιώτες γιατροί

Περεταίρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ παράλληλα είπε ότι οι δομές μπορεί να είναι επαρκείς, όμως αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί μέσα σε 48 ώρες, θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να εφαρμόσει το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών υγείας
Protagon Team

Στο επόμενο στάδιο εκτάκτου ανάγκης προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες με δραματικούς ρυθμούς.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη συνεχιζόμενη κρίση και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος είναι κοντά, καθώς ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά κανονικά», είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον τελευταίο καιρό ενισχύθηκε σημαντικά και ειδικά η Αττική. Οι ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι πλέον 381 από 229 που ήταν πριν από ένα μήνα, οι απλές κλίνες Covid 2.161 και αυξήθηκαν 85% μέσα σε ένα μήνα.

Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό είναι αυτή τη στιγμή 4.648, δηλαδή 1.000 περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα και όπως είπε ο υπουργός, η πορεία της πανδημίας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο.

Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας γίνεται και πάλι ένα για ολόκληρη την Ελλάδα και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης περνάει στο επόμενο στάδιο. Στρατιωτικά, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία γίνονται ένα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το ΕΣΥ ενισχύεται με ακόμη 550 κλίνες που παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα, από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid. Από αυτές τις 300 παραχωρεί το Hellenic Health Care Group, 100 το ΙΑΣΩ Group, και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών ακόμη 50 κλίνες.

Από κλίνες Covid που παραχωρεί 100 ο ιδιωτικός τομέας, οι 60 είναι από την Ευρωκλινική Αθηνών, και οι 40 από τη Βιοϊατρική. Επίσης, προστίθενται άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο (εδώ). Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται επίσης το 251 γενικό νοσοκομείο της Αεροπορίας και μπαίνει στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ.

Επιστράτευση σε 48 ώρες

Καθώς όμως οι δομές είναι σημαντικές αλλά δεν επαρκούν χωρίς το προσωπικό, αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν στη μάχη του κορονοϊού, «δεν θα τα καταφέρουμε. Ετσι, αν δεν δηλώσουν 200 γιατροί μέσα σε 48 ώρες την πρόθεσή τους να ενταχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, τότε θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τρία νοσοκομεία εξυπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόκειται για το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο έχει πλήρη ανάπτυξη δημόσιου νοσοκομείου, αφού στην πραγματικότητα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν για πρώτη φορά το «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στο σύστημα Υγείας και έκανε την πρώτη του γενική εφημερία, 170 ασθενείς προσήλθαν στην εφημερία (τα περισσότερα περιστατικά ήταν πνευμονολογικά, παθολογικά και καρδιολογικά), ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τις 54.

Επίσης, το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το οποίο έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο ασθενών με λοίμωξη Covid. Το ΛΗΤΩ διαθέτει μόνο απλές κλίνες Covid, και όταν προκύψει περιστατικό που χρήζει εντατικής θεραπείας, μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με το οποίο και έχει άμεση συνεργασία. Εχει δε στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό του Metropolitan Hospital, καθώς οι ιατρικές τους ειδικότητες ήταν περιορισμένες για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid. Αποκλειστικά περιστατικά Covid νοσηλεύει και «Ιατρικό Περιστερίου».