Λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη, τη Δευτέρα το πρωί, συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca –στη σκιά της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών χωρών να «παγώσουν» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα– ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «τι κάνω τώρα;» που βγήκε αυθόρμητα από τα χείλη όσων έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ακολουθεί τις οδηγίες και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (της ΕΜΑ που θα συνεδριάσει για το θέμα την Πέμπτη) και συνέστησε νηφαλιότητα, ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα.
Στο ερώτημα τι θα συμβεί με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι θα συνεχιστούν κανονικά, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 170.000 εμβόλια χωρίς να υπάρξει πρόβλημα ή παρενέργεια.
«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα… Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και ξεκαθάρισε:
«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από την ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή».
«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε την EMA που έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της ΕΜΑ και πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες (Δευτέρα) βράδυ σε ανακοίνωσή της μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού», σημείωσε για να συμπληρώσει:
«Ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, η ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις».
Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει απορριφθεί από τις περίπου 11 χώρες που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν. «Δηλαδή αν αύριο δύο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.
«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει, αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν, δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.
Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca, αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί, που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.
Οσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι βάσει δεδομένων, τα χειρότερα έρχονται.
«Βλέπουμε συνεχώς αύξηση των κρουσμάτων, καμία αλλαγή στα μέτρα, πολύ πιθανό αυτές οι γιορτές που έγιναν στο διάστημα της Καθαράς Δευτέρας και πριν να οδηγήσουν σε νέα έκρηξη από μόνες τους, πέρα από αυτή που ήδη έρχεται και τη βλέπουμε», προειδοποίησε.
Σήμερα, σημειώνεται, συνεδριάζει η επιτροπή ασφάλειας της EMA, η οποία θα επανεξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).