Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Κικίλιας: Σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στην Αττική

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες από την αύξηση των ασθενών με κορονοϊό στην πρωτεύουσα
Protagon Team

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Αττική, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι τα νοσοκομεία δεν αντέχουν άλλο, γι’ αυτό και ανακοίνωσε τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

«Στην Αττική, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ δεν είναι πια στο κόκκινο, είναι στο βαθύ κόκκινο, και ως εκ τούτου περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ενός σχεδίου που είχαμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας ως ακραίο σενάριο, πέρσι τέτοια εποχή. Ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο. Και δυστυχώς, θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική, τώρα» είπε ο κ. Κικίλιας στην ενημέρωση των 6 μ.μ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

«Στην πραγματικότητα πιέζεται στην Αττική πριν 19 ημέρες. Στις 12 Φεβρουαρίου, όταν είχαμε 229 κλίνες ΜΕΘ-Covid και 1.673 απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο. Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες.
Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID σε όλη τη χώρα. Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», είπε ο κ. Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως μολύνοντας τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη προστέθηκαν επτά ΜΕΘ-Covid στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ-Covid, οι 12 στον «Ευαγγελισμό», οι 10 στο Τζάνειο και οι επτά στο Ασκληπιείο.

Αρα, στην Αττική φτάνουμε από 168 ΜΕΘ-Covid τον Νοέμβριο, σε 348 σήμερα, κάτι που σημαίνει αύξηση 107%.

Συνεργασία ΕΣΥ με ιδιωτικό τομέα

Με δεδομένο ότι το ΕΣΥ πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής:

Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και «Ιπποκράτειο».

Τα νοσοκομεία αυτά θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid.

Για τον σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.

Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο «Ερρίκος Ντυνάν» θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το «Σισμανόγλειο», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ-Covid.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non-Covid περιστατικά στην Αττική.

«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στην παρούσα φάση και το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Θέλω για μια ακόμη φορά, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να παρακαλέσω όλους σας να προσέχετε, να τηρείτε τα μέτρα προστασίας και να μη χαλαρώνετε, καθώς βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμοί

Αύριο θα ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος του μήνα, θα φτάσουμε το 1.700.000 εμβολιασμούς. «Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρά ομαλά. Οι πολίτες εξυπηρετούνται με ασφάλεια και σεβασμό, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υγειονομική διαδικασία. Τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο, αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. «Σε σημερινή αλληλογραφία, η εταιρεία Pfizer μας επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον μήνα Απρίλιο θα ξεπεράσουν το 1.000.000. Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.