Ο Βασίλης Κικίλιας στην εμφάνισή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Κικίλιας για Πολιτική Προστασία: Τυποποίηση της διαδικασίας παρέμβασης του Στρατού, όχι μεταβίβαση αρμοδιοτήτων

«Καρφιά» για τους τοπικούς άρχοντες από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: ρόλος του υπουργείου είναι να συντονίζει τις δράσεις – δεν έχει δικαιοδοσία αναφορικά με τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Μάζεψε» την αιχμή για Στυλιανίδη
Protagon Team

Την ανάγκη συνολικού επανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας αναγνώρισε σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής, στον ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κομμάτι των δικών του ευθυνών και αρμοδιοτήτων, στη συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τον ρόλο και την ταχύτητα επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες από τη θεομηνία Daniel περιοχές, αλλά και στις πληροφορίες (εδώ) περί επικείμενης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.

Οι συνθήκες επιτάσσουν «συνολικό επανασχεδιασμό στην Πολιτική Προστασία και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις», είπε ο κ. Κικίλιας και επιβεβαίωσε ότι μελετάται και θα ανακοινωθεί σύντομα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στη ΔΕΘ, η τυποποίηση της διαδικασίας για το πότε θα επεμβαίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών.

Κληθείς ωστόσο να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργότερου –πιο αυτοματοποιημένου– ρόλου από τις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς να χρειάζεται αίτημα από την πλευρά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την επέμβασή τους, ο υπουργός δήλωσε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις.

Θα υπάρξει μια τυποποίηση της διαδικασίας παρέμβασης του Στρατού, διευκρίνισε, και αυτό είναι όλο.

Την πολιτική ευθύνη έχει πάντα κάποιος που πρέπει να συντονίσει, τόνισε, και ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι να συντονίζει. «Ο,τι κάναμε, το ανακοινώσαμε πλήρως σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις», σημείωσε κα επανέλαβε τον ισχυρισμό πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη συνδρομή του Στρατού στους πλημμυροπαθείς του θεσσαλικού κάμπου.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ρόλος του υπουργείου είναι να συντονίζει τις δράσεις και δεν έχει δικαιοδοσία αναφορικά με τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Για να το ξέρει ο κόσμος και να συνεννοηθούμε… ποιος έχει την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα, για την αποστράγγιση υδάτων, για τα σχέδια απομάκρυνσης… πάντως όχι η Πολιτική Προστασία», επεσήμανε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει:

«Ο ρόλος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν ενημέρωση για τις ενέργειές τους και έχοντας ως υπηρεσιακό βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, να επιλαμβάνεται του έργου πυρόσβεσης και διάσωσης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

»Πιστεύω στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, να πηγαίνουν οι πόροι σε τοπικό επίπεδο, να πάρει παραπάνω εργαλεία η Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς. Αλλά μαζί πάνε και οι ευθύνες βέβαια», ήταν η γεμάτη νόημα δήλωση του κ. Κικίλια, για τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τους τοπικούς άρχοντες στις πληγείσες περιοχές.

«Για τα αντιπλημμυρικά έργα», συνέχισε στην αναφορά του περί αρμοδιοτήτων, «υποχρέωση Περιφερειών και Δήμων, αναλόγως του ποιος έχει την αρμοδιότητα της περιοχής: έλεγχος και συντήρησης του δικτύου ομβρίων υδάτων, έλεγχος και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, έλεγχος και συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων, προγραμματισμός και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας… Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία δικαιοδοσία και ελεγκτικό μηχανισμό, εκ του νόμου, σε ό,τι έχει να κάνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ξεκαθάρισε.

Ομοίως και για το θέμα της κατάρρευσης των αναχωμάτων στον Κραυσίδωνα και στο ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτό θα εξακριβωθεί από την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα.

Οπως είπε, «η κεντρική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε καμία ανάμειξη σε καμία απόφαση για σπάσιμο αναχώματος ώστε να αλλάξουν κατεύθυνση τα νερά (…) Τρέχει εισαγγελική έρευνα, θα εξακριβωθεί αν είναι ο Α’ βαθμός, ο Β’ βαθμός ή ιδιώτες, που έριξαν το φράγμα».

Οσον αφορά, τέλος, την αιχμή που άφησε κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, για τον προκάτοχό του στο υπουργείο, Χρήστο Στυλιανίδη, σχετικά με την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Αιγίς», ο κ. Κικίλιας αρκέστηκε να πει ότι ο νυν –πια– υπουργός Ναυτιλίας «είχε να χειριστεί ένα τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ», θέλοντας έτσι να σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος είχε ανάψει…