Εκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι απηύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας | INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Κικίλιας για φωτιές: Η μισή Ελλάδα στο «κόκκινο» μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Δραματική προειδοποίηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για όλη την επόμενη εβδομάδα εκτοξεύουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς
Protagon Team

Στο «κόκκινο» του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκεται η μισή Ελλάδα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για αυτό το διάστημα και οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.

Οπως προειδοποίησε το Σάββατο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας «από αύριο Κυριακή, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, θα επικρατήσουν καιρικές συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 Μποφόρ, ανομβρία και ξηρασία. Και γι’ αυτό τον λόγο, η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο κόκκινο».

Για την Κυριακή 11 Αυγούστου, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατατάσσει στο ακραίο επίπεδο κινδύνου (επίπεδο 5, που ισοδυναμεί με συναγερμό) τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης).

Ο κ.Κικίλιας πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα, που αφορούν τον Στρατό, την Αστυνομία, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ζήτησε, δε, από το σύνολο των πολιτών «να είναι σε εγρήγορση και να επιδείξουν τεράστια υπευθυνότητα, γιατί θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εβδομάδα».

Νωρίτερα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια η σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.