Επικαιρότητα

Κικίλιας: Δεν ήταν απλώς φωτιά που ξέφυγε, ήταν το πιο επικίνδυνο σκηνικό

Σαράντα ώρες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε την βορειοανατολική Αττική, ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί μια εξήγηση για το τι συνέβη
Protagon Team

Σάραντα ώρες – από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης- έκαιγε με ασύλληπτη μανία η φωτιά καταστρέφοντας πράσινο, σπίτια, αυτοκίνητα και οδηγώντας μια γυναίκα στο θάνατο.

Τα μέτωπα ελέγχθηκαν – την Τρίτη έμενα μόνον διάσπαρτες εστίες σε πολλές περιοχές– αλλά έμειναν πίσω τεράστιες απώλειες.

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε μια πρώτη εξήγηση για το πώς η φωτιά πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις (σσ: κάποια στιγμή το μέτωπο εκτεινόταν σε σχεδόν 40 χιλιόμετρα).

«Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5, με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί με διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Δεν αφησε περιθώρια αμφισβήτησης για την παρουσία των δυνάμεων σε όλα τα σημεία: «Οι άνθρωποι, οι πολίτες, που όλες αυτές τις ώρες, έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κατά τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική, τη γνωρίζουν την κατάσταση. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν, τον φόβο, τον θυμό, ή τη βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, οι δικοί τους άνθρωποι, ο στρατός, ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μην συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μία φωτιά πίσω από την άλλη».

Ο κ.Κικίλιας επανέλαβε ότι στην πρώτη εστία το μεσημέρι της Κυριακής, στον Βαρνάβα, ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής.

Είπε ακόμη ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν τις προηγούμενες 40 ώρες ξεπερνούσαν τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά.

«Παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που, σε συνδυασμό με την τεχνολογία των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή κάποιες ακραίες συνθήκες και κάποιες πυρκαγιές, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο».

Η Πυροσβεστική για τα εναέρια μέσα

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση  επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχείρησαν:

Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)
Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα). Στο χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα.
Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα)

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους». Δηλαδή,  δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.