Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των συντακτών για την πανδημία | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Κικίλιας: Ανοίγουν 420.000 νέα ραντεβού, τέλος Ιουνίου ο εμβολιασμός των κατάκοιτων

Ο υπουργός Υγείας ανήγγειλε ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στήριξης της ψυχικής υγείας των υγειονομικών, οι οποίοι εδώ και πάνω από ένα χρόνο εργάζονται μέσα σε συνθήκες υψηλής σωματικής και ψυχικής κόπωσης
Protagon Team

Πτωτική είναι η πορεία των βασικών στατιστικών δεικτών για την πανδημία, επισήμανε κατά την ενημέρωση των συντακτών την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η πανδημία έχει τελειώσει.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία» με το άνοιγμα περισσότερων ραντεβού και το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατάκοιτων.

Τέλος, ανήγγειλε ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στήριξης της ψυχικής υγείας των υγειονομικών, οι οποίοι εδώ και πάνω από ένα χρόνο εργάζονται μέσα σε συνθήκες υψηλής σωματικής και ψυχικής κόπωσης, η οποία οδηγεί συχνά σε burnout και στρες.

Η πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού

Ο υπουργός Υγείας μετέφερε την ενημέρωση που είχε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποία ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος, μέχρι χθες Τρίτη, ήταν 1.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σημαντικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός. Την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν στο 2,5%, υποχωρώντας κάτω από το 3%.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, σήμερα, μέχρι τις 16:00, είχαν πραγματοποιηθεί 68.047 εμβολιασμοί και αναμένεται για μία ακόμη μέρα να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς. Πάνω από 4 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ήτοι 39% του πληθυσμού, και 2.488.302 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή ποσοστό 23,7%.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson και ειδικότερα, 240.000 με Pfizer, 96.300 με Johnson & Johnson και 84.000 με  Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.

Αύριο, Πέμπτη 10 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Τέλος, στο τέλος του Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της J & J.

Πρόγραμμα για τους υγειονομικούς

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών και της αποκατάστασής του.

Η δράση του υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, «η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τους σύγχρονους ήρωες της χώρας, τους υγειονομικούς μας. Γιατροί, νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., πρωταγωνιστές στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, είναι εκείνοι που επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς εκτός από τη φροντίδα των συμπολιτών μας, έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν “στα κόκκινα”, πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο burnout.

Παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση (κυνισμό), χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ».

Στόχοι του προγράμματος είναι:

Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες  σε μια ασταμάτητη προσπάθεια και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια, επισήμανε ο υπουργός.