Από τα συντρίμμια των πυραύλων ξέσπασαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του Κιέβου | REUTERS/Gleb Garanich
Επικαιρότητα

Κίεβο: Ζημιές σε ένα σύστημα Patriot $1 δισ. από ρωσικό πύραυλο

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε το υπερσύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που προμηθεύτηκαν πρόσφατα οι Ουκρανοί από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Διέψευσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
Protagon Team

Ενα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στο Κίεβο, την Τρίτη. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το σύστημα εξουδετερώθηκε ολοσχερώς, όμως αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι απλώς «υπέστη ζημιές».

Το Patriot είναι το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας που κατασκευάζει η Δύση και κοστίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το Κίεβο προστατεύεται από δύο Patriot, τα οποία οι Ουκρανοί τα έχουν προμηθευτεί πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ περιμένουν άλλα δύο.

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πολλούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι «έπληξε όλους τους στόχους». Είπε επίσης ότι αναχαίτισε επτά βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως, τόνισαν ότι κατέρριψαν και τους 18 πυραύλους και τα drones σε μία από τις πιο σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οπως σημείωσε η Telegraph, οι Ρώσοι εκτόξευσαν τους πυραύλους σχεδόν ταυτόχρονα για να αποσυντονίσουν την ουκρανική αεράμυνα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα πλήγματα είχαν στόχο «σημεία ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων», αποθήκες πυρομαχικών και δυτικά όπλα, όπως το Patriot.

Το Κίεβο πάντως, διέψευσε την καταστροφή του Patriot. «Θέλω να πω: μην ανησυχείτε για την τύχη του Patriot», δήλωσε o εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούριι Iχνατ, στην ουκρανική τηλεόραση.

«Η καταστροφή του συστήματος με κάποιου τύπου Kinzhal, είναι αδύνατη. Oλα που λένε εκεί (στη Μόσχα), μπορούν να μείνουν στο αρχείο της προπαγάνδας τους», είπε.

Ανάμεσα στους ρωσικούς πυραύλους που καταστράφηκαν, ήταν και έξι υπερηχητικοί Kinzhal, σύμφωνα με το Κίεβο, κάτι που οι Ρώσοι διέψευσαν.

«Η Ρωσία δεν εκτόξευσε τόσους Kinzhal όσους (οι Ουκρανοί) λένε ότι κατέρριψαν», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ο αριθμός αυτών των (λεγόμενων) ουκρανικών αναχαιτίσεων είναι τριπλάσιος από τους πυραύλους που η Ρωσία πράγματι εκτόξευσε», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Πούτιν είχε πει ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι αδύνατο να αναχαιτιστούν, αλλά οι Ουκρανοί τον διέψευσαν στην πράξη.

Τα συντρίμμια ενός ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal, που έπεσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα τον Μάιο – REUTERS/Valentyn Ogirenko/