Λίγο μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο | REUTERS/Thomas Peter
Επικαιρότητα

Κίεβο σε συμμάχους: Αφήστε μας να βομβαρδίσουμε στο εσωτερικό της Ρωσίας

Μετά τον βάρβαρο βομβαρδισμό των Ρώσων στο νοσοκομείο Παίδων της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι Ουκρανοί ζητούν άρση των περιορισμών για χρήση δυτικών όπλων βαθύτερα μέσα στη Ρωσία
Protagon Team

Το Κίεβο επανέλαβε το αίτημά του, οι σύμμαχοί του να άρουν τους περιορισμούς για επιθέσεις μακράς εμβέλειας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ώστε να μπορεί να καταστρέψει συστηματικά τις ρωσικές αεροπορικές βάσεις, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε με ανάρτηση του στο Χ, ότι το Κίεβο επιδιώκει την καταστροφή των αεροπορικών βάσεων από τις οποίες απογειώνονται ρωσικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν «εσκεμμένα μαζικά πλήγματα κατά του άμαχου πληθυσμού και πολιτικών υποδομών».

Ακόμα ένας κορυφαίος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου ζήτησε να τεθεί τέλος στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χρήση όπλων που προμηθεύουν οι σύμμαχοι κατά στόχων σε βάθος εντός της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιγνίδι» στον πόλεμο κατά της κατοχής της Μόσχας.

Ο Αντρι Γιερμάκ δεν ανέφερε περιορισμούς κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά η δήλωση του έγινε μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε την απαγόρευση στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις σε βάθος εντός της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα, μετά το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων του Κιέβου.

«Οι εταίροι πρέπει να άρουν τους οποιουσδήποτε περιορισμούς στην χρήση όπλων όχι μόνο από το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά να έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε (στις ρωσικές επιθέσεις) συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Ρωσίας», είπε ο Γιερμάκ μιλώντας στα αγγλικά, σε δημόσιο φόρουμ την τελευταία μέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ 2024.

«Είναι αδύνατον να τους πολεμήσουμε» συνέχισε, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει «κανέναν περιορισμό, ο εχθρός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στους αμάχους μας, στα νοσοκομεία παίδων, τα σχολεία, ενώ εμείς έχουμε αυτούς τους περιορισμούς».

«Τα πράγματα θα αλλάξουν» εάν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας άρουν όλους τους περιορισμούς στην χρήση των όπλων τους» και ελπίζω ότι οι εταίροι μας θα το καταλάβουν αυτό και θα συμφωνήσουν τις αποφάσεις τους το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο Γιερμάκ, επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε εδάφη εντός της Ρωσίας, αλλά κατά μήκος των συνόρων, από όπου υποστηρίζουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όμως απαγορεύει την χρήση τους σε βάθος εντός του ρωσικού εδάφους.

«Οχι» από τη Γερμανία

Ο Ολαφ Σολτς απέρριψε το αίτημα του Ζελένσκι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη χρήση όπλων που προμηθεύουν δυτικοί σύμμαχοι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

«Ουδείς σχεδιάζει να αλλάξει προηγούμενα μέτρα και κατευθυντήριες οδηγίες —και υπάρχουν καλοί λόγοι», είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τη σύνοδο του NATO στην Ουάσινγκτον.

«Παραμένει καθήκον μας να εγγυηθούμε ότι παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά προλαμβάνουμε την κλιμάκωση σε πόλεμο Ρωσίας-NATO. Και αυτό απαιτεί σοφία, σαφήνεια και σταθερότητα».

Οι κυριότεροι σύμμαχοι του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ενέκριναν στα τέλη του Μαΐου το αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί κάποια από τα όπλα που της παρέχουν για να πλήττει στρατιωτικές θέσεις σε τομείς της ρωσικής επικράτειας, ιδίως για την αποτροπή ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Στη σύνοδο του NATO, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αρθούν οι όλοι οι περιορισμοί. «Αν θέλουμε να νικήσουμε, αν θέλουμε να επικρατήσουμε, αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μας και να την υπερασπίσουμε, χρειαζόμαστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί», είπε.

Οι περιορισμοί έχουν τεθεί σε διμερές επίπεδο, από τις χώρες που προμηθεύουν οπλικά συστήματα, καθώς και από το NATO.

Κάποιες χώρες, όπως η Λιθουανία, προσφέρουν οπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό, πέρα από αυτούς του διεθνούς Δικαίου.

Άλλες όμως έχουν ορίσει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση τους, ιδιαίτερα για να πλήττονται στόχοι στη Ρωσία.

Για παράδειγμα οι ΗΠΑ λένε πως επιτρέπουν με δικά τους οπλικά συστήματα να πλήττονται στόχοι στη ρωσική πλευρά των συνόρων μόνο σε ανταπόδοση ρωσικών πυρών στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η Ιταλία από την πλευρά της επιτρέπει τη χρήση των όπλων που προμηθεύει μόνο στην ουκρανική επικράτεια.