Ενας ουκρανός στρατιώτης αγκαλιάζει τον γιο του, σε σταθμό του Μετρό του Κιέβου, όπου έχουν βρει καταφύγιο 15.000 άνθρωποι | EPA/ROMAN PILIPEY
Επικαιρότητα

Κίεβο: 15.000 άνθρωποι κοιμούνται στο Μετρό, όπου τα βράδια ακούγεται το κλάμα των παιδιών

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι κοιμούνται εδώ και μία εβδομάδα στους υπόγειους σταθμούς για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ στα υπόγεια νοσοκομείων δημιουργούνται πρόχειρα μαιευτήρια
Protagon Team

Γεμάτο κόσμο, όλο το 24ωρο, είναι εδώ και μία εβδομάδα το Μετρό του Κιέβου, καθώς περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν βρει εκεί καταφύγιο από τις ρωσικές βόμβες.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κοιμούνται σε στρώματα και κουβέρτες, που έχουν στρώσει πάνω στα μάρμαρα, στις αποβάθρες, στους διαδρόμους ή μέσα στα βαγόνια.

Οι πιο «προνομιούχοι» έχουν στήσει και μικρές σκηνές, ενώ πολλοί έχουν πάρει μαζί τα κατοικίδιά τους, σκύλους και γάτες, που κοιτούν και αυτά γύρω τους απορημένα. Δίπλα τους, βαλίτσες, τσάντες, παπούτσια και ό,τι άλλο πρόλαβαν να πάρουν φεύγοντας από τα σπίτια τους.

Οι ρεπόρτερ των New York Times που επισκέφθηκαν τους σταθμούς σημείωσαν ότι παρόλο που σε κάθε σημείο υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι, σπάνια ακούγονται ομιλίες και ακόμα σπανιότερα, γέλια. Ολοι είναι παγωμένοι, όχι όμως από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι υψηλότερες από ό,τι στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ οι περισσότεροι βλέπουν τα νέα στις οθόνες των κινητών τους, των τάμπλετ και των λάπτοπ.

Καταφύγιο μέσα στα βαγόνια βρήκαν όσοι πρόλαβαν – EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ομάδες εθελοντών βγαίνουν να φέρουν τρόφιμα και άλλες απαραίτητες προμήθειες, αποστολή που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς όχι μόνο εντείνονται οι βομβαρδισμοί αλλά τελειώνουν και αγαθά στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Καρεκλάκια, κουβέρτες, στρώματα, βαλίτσες, όλα διάσπαρτα στον διάδρομο του σταθμού, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι κάτοικοι του Κιέβου

«Δεν είναι τόσο άνετα. Αλλά, βλέπετε, αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την υπομείνουμε. Είναι καλύτερα να είμαστε εδώ από ό,τι έξω», λέει η εννιάχρονη Ουλιάνα, επαναλαμβάνοντας προφανώς τα λόγια με τα οποία η μητέρα της προσπαθεί να την καθησυχάσει. Οι δυο τους και η γάτα τους μένουν στον σταθμό Ντοροχοζίτσι, από την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Μία γυναίκα καθησυχάζει το σκυλάκι της, που κοιτά με απορία τον φακό, μέσα στον σταθμό του Μετρό

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν μπορούν να κατέβουν στο Μετρό, όπως οι λεχώνες στο νοσοκομείο Νούμερο 5 του Κιέβου, που έχουν μεταφερθεί στο υπόγειο του κτιρίου. Εκεί, γιατροί και νοσοκόμες φροντίζουν τις νέες μητέρες και τα νεογέννητα, όπως μπορούν. Πλάι τους οι σύζυγοι κρατούν στην αγκαλιά τους τα νεογνά και δίνουν κουράγιο στις γυναίκες. Ηδη, πέντε μωρά έχουν γεννηθεί στο υπόγειο.

Ενας πατέρας φιλά το νεογέννητο παιδί του, στο υπόγειο του νοσοκομείου Νούμερο 5 του Κιέβου

Πίσω στο Μετρό, η 45χρονη Ολγα Κοβάλτσουκ και η 18χρονη κόρη της Οκσάνα, έχουν «καταλάβει» ένα ξύλινο παγκάκι, στο οποίο κοιμούνται εναλλάξ για να μην το χάσουν. Η μητέρα, βέβαια, ελάχιστα κοιμάται από το στρες και πιο πολύ ανησυχεί για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται εκεί, τα οποία κλαίνε στον ύπνο τους τα βράδια…